WANNEER WORDT MIJN KITTEN EEN VOLWASSEN KAT?

WANNEER WORDT MIJN KITTEN EEN VOLWASSEN KAT?

Van baby tot aan de oude dag zal uw kleine katachtige vriend een aantal fysieke- en gedragsveranderingen ondergaan die, naast andere aanpassingen, een verandering in haar voedingsbehoeften zullen opwekken.

ÉÉN STAP TEGELIJK: HET BIJHOUDEN VAN DE VERANDERENDE BEHOEFTEN VAN UW KITTEN

Één van de belangrijkste transities in het leven van uw kat is de overgang van lieve, kwieke kitten naar even schattige, volwassen kat. Een andere belangrijke transitie in het leven van veel katten valt samen met sterilisatie, wat vraagt om bepaalde aanvullende aanpassingen in het dieet met een mogelijke vermindering van calorieën. Voor zowel uzelf als voor uw kat is het gemakkelijker als u de veranderingen die in het verschiet liggen begrijpt. Voorbereiding geeft u meer rust en zal ervoor zorgen dat uw geliefde metgezel gezond en fit blijft op elk moment in haar leven.

WANNEER IS MIJN KITTEN VOLWASSEN?

VOEDINGSBEHOEFTEN EN LEVENSFASES

Tot aan zes maanden groeit uw kitten in rap tempo. Vanaf zes maanden en verder zal haar groeisnelheid aanzienlijk afnemen. Met 12 maanden ziet uw nieuwsgierige kat er voor u waarschijnlijk nog steeds uit als een kitten en zal zij waarschijnlijk nog genoeg kattenkwaad uithalen. Toch zijn veel kittens binnen 9 en 12 maanden al bijna volgroeid. Met één jaar wordt uw kitten over het algemeen als volwassen beschouwd (ook al vindt u dat zij zich niet zo gedraagt!).

WANNEER WORDT MIJN KITTEN EEN VOLWASSEN KAT?

VOEDINGSBEHOEFTEN EN LEVENSSTIJLFACTOREN

Naarmate uw kitten de volwassen leeftijd bereikt, is het belangrijk om haar veranderende behoeften bij te houden. Naast haar langzamere groeisnelheid, hangen haar voedingsbehoeften af van bepaalde levensstijlfactoren. Hier kan onder andere het volgende onder vallen: verminderde fysieke activiteit, afhankelijk van of uw kat naar buiten gaat of niet; sterilisatie; of zij het rijk alleen heeft of dat ze haar thuis moet delen met een andere kat of hond, wat haar in de regel meer stimuleert dan wanneer zij alleen is. Zo zal een jonge volwassen buitenkat die zo nu en dan met een ander huisdier speelt een hogere caloriebehoefte hebben dan een binnenkat die alleen binnenshuis beweegt en leeft.

HET BEGRIJPEN VAN DE VOEDINGSBEHOEFTEN VAN UW KITTEN

De eerste stap voor het levenslange welzijn van uw kat is het snappen van hoe en waarom de behoeften van uw kitten verschillen van de behoeften van een volwassen kat. Met haar kleine maagcapaciteit heeft uw kitten niet alleen meerdere dagelijkse eetmomenten nodig; soms tot wel 18 maaltijden per 24 uur om zich te voeden zoals ze ook zou doen als ze vrij in de natuur rondloopt. Ze heeft ook voedsel nodig dat rijk is aan proteïnen, vet en gebalanceerde mineralen om aan haar energiebehoeften te voldoen.

Zoals u wellicht weet hebben kittens enorm veel energie.

Met al dat fanatieke spelen, ravotten en groeien, is het voor uw katachtige vriend bijzonder belangrijk om kwalitatief hoogwaardig, voedingsrijk en evenwichtig voedsel te krijgen. Dit legt een gezonde basis voor de rest van haar leven.

RICHTING VOLWASSENHEID: DE VERANDERENDE VOEDINGSBEHOEFTEN VAN UW KAT

Als uw kitten de leeftijd van 6 maanden heeft bereikt, komt de geslachtsrijpheid dichterbij. Dit is het beste moment om sterilisatie te overwegen. Vanwege gezondheidsredenen bevelen veel dierenartsen vaak vroegtijdige sterilisatie aan; wanneer uw kitten tussen de vier en zes maanden oud is. Het is belangrijk om er bewust van te zijn dat sterilisatie bepaalde consequenties zal hebben voor de eetlust en het metabolisme van uw kat. Zo verandert het vermogen van een gesteriliseerde kat om calorieën te verbranden en kan gewichtstoename rap oplopen tot 20% 1. Er is ook een mogelijkheid dat uw kat meer geneigd is om naar voedsel te bedelen in een poging haar grotere honger te stillen. Daarom is het cruciaal om goed op haar lichaamsgewicht te letten gedurende de 18 weken na de sterilisatie; en dan ook haar voedselinname goed in de gaten te houden.

OVERSTAPPEN VAN KITTENVOEDING NAAR VOLWASSEN VOEDING

Volwassen katten hebben minder voedsel nodig door hun verminderde activiteit (inderdaad, uw hyperactieve lieveling zal het op een dag wat rustiger aandoen), doordat ze minder hard groeien en een minder actief metabolisme hebben in het geval van sterilisatie. Daarom is het, zo rond het eerste jaar, het beste om uw kitten over te laten stappen op volwassen voeding dat een lager proteïne- en vetgehalte bevat. Echter, in het geval van sterilisatie, kan het beter zijn om uw kitten al eerder op volwassen voeding over te laten stappen: met 6 maanden tot een jaar, afhankelijk van het advies van uw dierenarts en wanneer alle tekenen dat de lichaamsgroei is voltooid zijn vastgesteld.

OVERSTAPPEN ZONDER PROBLEMEN

De overstap van kittenvoeding naar voeding voor volwassen katten moet geleidelijk gebeuren en vereist wat organisatie. Te snel overstappen kan leiden tot spijsverteringsproblemen. Een geleidelijke overstap verspreid over vijf tot acht dagen is het beste om haar te laten wennen aan haar nieuwe dieet. Begin met het mixen van een kleine hoeveelheid, zeg 10%, van het volwassen voedsel met de kittenvoeding. Verhoog elke twee dagen het percentage van de volwassen voeding. Normaal gesproken zal uw kitten op dag zeven of acht de overgang succesvol hebben doorstaan. Als u dat reeds heeft gedaan, wordt het vaak aangeraden om te beginnen met het langzaam introduceren van verschillende smaken en texturen, met zowel droge als natte voeding. Dit helpt om ervoor te zorgen dat uw kat geen kieskeurige eter wordt. Bovendien houden katten van variatie.

HET CONTROLEREN VAN HET GEWICHT VAN UW JONG VOLWASSEN KAT

Naarmate uw kat ouder wordt en overschakelt op volwassen voeding, is het zeer belangrijk om haar lichaamsgewicht te controleren. Om ervoor te zorgen dat uw kat een gezond lichaamsgewicht behoudt, kunt u proberen natvoeding toe te voegen aan de droge voeding van uw kat. Natvoer heeft het voordeel van een hoger vochtgehalte, wat altijd goed is voor uw kat. Daarnaast kunt u uw kat helpen bij het behouden van een gezond lichaamsgewicht door spelletjes met haar te spelen om haar fysieke oefening te stimuleren.

DE KAT MET ONDERGEWICHT

Terwijl de meesten van ons zich zorgen maken over een te zwaar gewicht, is het net zo goed belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kat niet te licht wordt. Als uw jonge kat een beetje mager lijkt of opeens weigert te eten, adviseren we u uw dierenarts te raadplegen. Gewichtsverlies kan een teken zijn van gezondheidsproblemen of dat er niet goed aan de dieetbehoeften van uw kat wordt voldaan. Uw dierenarts kan u adviseren over mogelijke dieetveranderingen die moeten worden doorgevoerd.

DE OPTIMALE VOEDING VOOR UW KAT: HET IS HET WAARD!

Het opgroeien hoeft niet moeilijk te zijn voor uw kitten en ook niet stressvol voor u, mits u de fysieke en/of gedragsveranderingen begrijpt die uw kitten doormaakt op weg naar volwassenheid. Het is vooral belangrijk om de rol die de juiste voeding speelt in de ontwikkelingsgroei van uw kitten niet te onderschatten. Hoe eerder u een gebalanceerd, op de leeftijd aangepast, dieet voor uw kat bepaalt, hoe beter voor haar gezondheid.