VOORDELEN VAN GEMENGD VOER

VOORDELEN VAN GEMENGD VOER

De term “gemengd voeren” betekent niks anders dan het voeren van gemixte voeding aan uw kat of kitten.

DE KUNST VAN HET MENGEN

De voordelen zijn talrijk en goed gedocumenteerd. Gemengde voeding heeft niet alleen een positief effect op het algemene welzijn van uw kat door de evenwichtige voeding en prettige eetervaring, maar het brengt ook een aantal voordelen met zich mee.

KITTENVOER: “DIVERSITEIT VANAF HET BEGIN”

Zoals u wellicht al weet, worden de eetvoorkeuren van uw kitten in beginsel beïnvloed door de voedingsroutine van haar moeder en later door de voedingsroutine die u bepaalt tijdens haar eerste levensjaar. Met dit in gedachte, is het bijzonder voordelig voor uw kitten om haar zo vroeg mogelijk in haar leven bloot te stellen aan een verscheidenheid van voer, om zo haar dieetvoorkeuren te verbreden op jonge leeftijd. Het mixen van nat- en droogvoer is hierin zeer belangrijk, aangezien het uw kat in staat stelt volop gebruik te maken van de ‘urologische’ en ‘gewichtscontrole’ voordelen van natvoer op het moment dat zij deze het best kan gebruiken.

Het wordt aanbevolen om, tussen de 2e en 3e levensmaand, uw kitten een verscheidenheid aan verschillende soorten voer te presenteren, eerst natvoeding (mousse, saus en daarna kleine beetjes natvoer), dan droog (in een juist brokjesformaat), met inachtneming van een gepaste tijdsperiode tussen het overschakelen naar nieuwe recepten. Door deze diverse ervaring zo vroeg te verstrekken, zal uw kat, zodra zij de volwassen leeftijd nadert, makkelijker een verscheidenheid aan voer accepteren en haar neiging om eten af te wijzen verminderen. In een notendop: uw kat zal minder kieskeurig zijn!

Een bericht van Dr. Corinne Lesaine, adviserend dierenarts bij PERFECT FIT™: “Alhoewel kittens de voorkeur geven aan vernieuwend voedsel en genieten van het proces van het ontdekken van geuren, smaken en texturen, is er geconstateerd dat ze in stressvolle situaties vaak terugvallen op meer vertrouwd, ‘comfortabel’ voedsel en nieuw voer weigeren. Het is daarom belangrijk om een positieve omgeving te creëren voor uw kitten, zodat zij haar eetervaringen kan variëren en niet uitgroeit tot een kieskeurige eter!”

VOORDELEN VAN GEMENGD VOER

“DE LIEFDE VOOR ETEN VAN UW GESTERILISEERDE KAT”

Tegen hun eerste levensjaar is driekwart van de katten gesteriliseerd en leeft bijna de helft van alle volwassen katten binnenshuis. Dit zijn beide fenomenen die mogelijkerwijs gedragsproblemen kunnen veroorzaken en ook kunnen leiden tot lichamelijke inactiviteit die, onder moderne katten, het risico op gezondheidscomplicaties zoals gewichtstoename of urologische problemen kan doen laten toenemen. Bovendien komt met volwassenheid ook een daaropvolgende afname in activiteit. Het is daarom cruciaal voor het welzijn van uw kat dat met de naderende sterilisatie, haar voedselporties worden afgestemd in overeenstemming met haar ‘ideale gewicht’. Uw dierenarts zal u bij deze kwestie kunnen helpen en uw vragen kunnen beantwoorden ten tijde van de sterilisatie.

Een bericht van Dr. Corinne Lesaine, adviserend dierenarts bij PERFECT FIT: “Na de sterilisatie, kan uw kat geneigd zijn om een grotere eetlust te ontwikkelen. De bekende val waar katteneigenaren voor moeten waken, is om de portiegroottes evenredig te laten toenemen met de gewichtstoename van hun kat, met de gedachte dat hun kat nog steeds groeit.

Een effectieve manier voor gewichtscontrole is om gemengde voeding te gebruiken door droge brokjes met natte voeding te combineren, bijvoorbeeld één maaltijdzakje natvoer per dag. Het hoge vochtgehalte in het natte voer zal activiteit en calorieverbranding stimuleren dat uw kat helpt in een goede conditie te blijven.

Daarbovenop biedt het mengen van nat- en droogvoer de voordelen van beide soorten voeding, zoals het bevorderen van de gezondheid van de urinewegen. Daarnaast kan uw kat de diversiteit in haar voeding wellicht waarderen!”

VOEDING VOOR OUDERE KATTEN

Met de jaren let uw kat minder op haar vochtinname en kunnen urinewegproblemen een nieuwe zorg vormen. De voordelen van gemengd voeren zijn op dit moment in haar leven belangrijker dan ooit, aangezien twee zakjes natvoer per dag voor 73% van haar dagelijks aanbevolen hoeveelheid vochtinname kunnen voldoen! Onder meer kan gemengd voeren uw senior kat besparen van een aantal uitdrogingsgerelateerde gezondheidsproblemen. Zo lopen bijvoorbeeld de Britse Korthaar, Pers en Siamees een hoger risico op zogenaamde “nierstenen”, vaste stoffen die zich vormen uit mineralen en die het urineren voor uw kat bemoeilijken of zelfs onmogelijk maken.

Feit: Volgens een WALTHAM® onderzoek, zijn katten die meer dan 52% van hun vocht via voedsel binnenkrijgen fysiek actiever dan katten wiens dieet uit enkel droge brokjes bestaat.

EEN LAATSTE PUNT…

PERFECT FIT™ is ontwikkeld op basis van de voedingsexpertise van het WALTHAM® CentreDe producten houden rekening met de moderne levensstijl van uw kat en haar behoeften. Wij geloven echter dat het welzijn van uw kat veel verder gaat dan enkel haar maag. Gezonde voeding is absoluut ‘een must’, maar wij geloven dat fysieke beweging en speelse interactie ook essentieel zijn voor haar welzijn om haar te voorzien van de hoogst mogelijke levenskwaliteit. Een leven waar ze van kan genieten vanaf haar eerste jaren tot aan haar oude dag.

  • Enquête TNS-Soffres 2014.
  • For an average 4 kg adult cat. WALTHAM® Science.
  •  Cameron 2010, Alexander 2013, WALTHAM® Science.
  • Need for more than 1 pouch a day for an average 4 kg adult cat.