VOORDELEN VAN GEMENGD VOER

HOE HOUDT U UW KAT OP EEN GEZOND GEWICHT?

Een gezond lichaamsgewicht voor uw kat is essentieel voor haar welzijn op korte en lange termijn.

GEWICHTSCONTROLE EN DIEET: WAT STAAT ER OP HET SPEL?

Een gezond lichaamsgewicht voor uw kat is essentieel voor haar welzijn op korte en lange termijn. Het draagt niet alleen bij aan haar algemene levenskwaliteit, het helpt ook bij het verminderen van gezondheidsrisico's en het verlengen van haar levensduur.

Helaas onthullen recente onderzoeken dat 50% van de huisdieren overgewicht heeft of zwaarlijvig is. Dit hoge percentage is grotendeels te verklaren doordat veel huisdieren een dieet hebben dat niet aangepast wordt op de veranderingen in hun levensstijl door de jaren heen (aanpassingen in bijv. de hoeveelheid voedsel of voedsel met specifieke voordelen). Zoals te verwachten, veranderen de behoeften van uw huisdier, net als bij mensen, afhankelijk van hun levensstijl en leeftijd. Het is een kwestie van balans.

Gewichtstoename bij katten kan echter ook afhangen van andere factoren, zoals:

  • Geslacht
  • Sterilisatie
  • Voorgeschiedenis van ziektes
  • Leeftijd
  • Tekort aan beweging

HOE HOUDT U UW KAT OP EEN GEZOND GEWICHT?

De moderne levensstijl van huisdieren vraagt om een aangepaste voedingsroutine die aansluit bij de behoeften van elke levensstijl en elke fase van het leven.

HET BEREIKEN VAN DE JUISTE BALANS

Als u zich afvraagt hoeveel voer u uw kat moet geven, kunt u zich ervan verzekeren dat dit afhankelijk is van het geslacht, de leeftijd, levensstijl en wel of geen sterilisatie. Dit is essentieel voor het behouden van een gezond lichaamsgewicht.

Een bericht van Dr. Cornelia Ewering, voedingsexpert bij PERFECT FIT™:
“Alhoewel ‘hoeveel’ u uw huisdier voert altijd een belangrijke rol speelt in het gewicht van uw kat, kan het ‘hoe’ en ‘wanneer’ u haar voert minstens even belangrijk zijn. Uw kat eet minder dan een uur per dag; de meeste tijd brengt ze slapend door (14 tot 18 uur per dag). Er is dus maar weinig tijd om te eten. Daarom dienen maaltijden in kleine hoeveelheden verspreid te worden over de dag. Speciaal ontworpen automatische voerbakjes kunnen haar op natuurlijke wijze verzadigen, door op efficiënte wijze haar maaltijden over de dag te spreiden. Daarnaast biedt de toegevoegde waarde dat het de nodige mentale prikkeling geeft, aangezien ze wordt aangemoedigd om te zoeken naar, en te werken voor, haar brokjes!

Voer dat door dierenartsen is aanbevolen kan u helpen, maar het succesvol balanceren van het lichaamsgewicht van uw huisdier vereist een alomvattende aanpak die vraagt om een gezonde levensstijl, eentje die regelmatige lichaamsbeweging omvat en die middels spelen kan worden bereikt. 

Een bericht van Dr. Corinne Lesaine, adviserend dierenarts bij PERFECT FIT™ : “Uw kat blijft fit door het spelen van jaag- en zoekspelletjes. In een omgeving met weinig prikkels, ziet uw kat voeren als een manier om verveling te verdrijven en toegeven aan het bedelen om voedsel en snoepjes zal dit gedrag versterken. U kunt de snoepjes beter bewaren voor haar speeltijd en activiteit op die manier stimuleren. Voor het behoud van een gezond lichaamsgewicht, moeten haar voedselporties worden aangepast in overeenstemming met het aantal snoepjes dat ze gedurende de dag krijgt.”

GEZONDE VOEDING, VOLDOENDE BEWEGING EN MENTALE PRIKKELING

U optimaliseert het welzijn van uw huisdier met een geïntegreerde aanpak die gezonde voeding, de juiste hoeveelheid beweging en mentale prikkeling via speelse interactie combineert. Deze drie ‘kernwaarden’ kunnen worden gezien als de drie pijlers van welzijn, te weten: voeding, bewegen, spelen (oftewel Feed, Move, Play). Wij geloven dat deze filosofie de sleutel vormt tot het in goede conditie houden van uw huisdier gedurende haar hele leven!

Het idee van deze geïntegreerde aanpak is dat de drie pijlers samenwerken en individueel bijdragen aan het bevorderen van het algemeen welzijn van uw kat. Behalve dat deze benadering uw huisdier een meer gebalanceerde levensstijl biedt, zal deze benadering eveneens leiden tot een hechtere band tussen u en uw huisdier. Het is een win-winsituatie!

Het beheersen van het gewicht van uw huisdier vereist een zekere mate van discipline, maar het is fundamenteel om haar gezondheid te beschermen en haar welzijn te optimaliseren. Wij voorspellen dat u met deze aanpak binnenkort de beste vriend bent van uw kat!

  • Holmes KL, Morris PJ, Abdulla Z, Hackett R, Rawlings JM. Risico factoren geassocieerd met overgewicht bij honden in GB.J Anim Physiol Anim Nutr.2007;91:166-167.