STIMULEER DE VITALITEIT VAN UW SENIOR HOND

STIMULEER DE VITALITEIT VAN UW SENIOR HOND

We worden wijzer naarmate we ouder worden, maar we kunnen vaak niet alles meer doen wat we in onze jongere jaren wel konden.

Maar oud worden betekent niet dat u geen leven vol vitaliteit kunt leven. En hetzelfde geldt voor uw hond! Vitaliteit is een teken van gezondheid en energie, op elke leeftijd, maar vooral wanneer hij ouder wordt. Met liefde en ondersteuning kunt u helpen uw senior hond te laten genieten van al dat het leven kan brengen.

Hier gaan we kijken naar een paar strategieën, van voeding tot fysieke beweging, dat hem kan helpen om volop van het leven te genieten.

Maar laten we eerst kijken wanneer uw hond gezien wordt als een senior hond.

WANNEER WORDT MIJN HOND BESCHOUWD ALS EEN SENIOR HOND?

Honden hebben niet allemaal dezelfde levensverwachting, de veroudering gaat dan ook niet bij alle honden volgens hetzelfde tempo. Het ras en de grootte van uw hond zullen bepalen wanneer hij beschouwd wordt als een senior hond.

Kleine honden leven over het algemeen langer dan grotere honden, en worden daarom in een latere levensfase als senior beschouwd. Een kleine hond zoals een Yorkshire Terrier wordt beschouwd als volwassen wanneer hij 12 maanden is, maar pas als senior hond wanneer ze ongeveer 10 jaar oud is1.

Aan de andere kant, een grote hond zoals een Deense Dog wordt op een leeftijd van twee jaar als volwassen beschouwd, en senior op een leeftijd van vijf of zes.

Kortom, grotere honden worden later volwassen honden, maar verouderen veel sneller dan kleine honden. Wanneer u een grotere hond heeft, besteed dan specifiek aandacht aan elke terugval in vitaliteit, het kan namelijk een eerste teken van veroudering zijn. Hij kan stiller en kalmer worden, minder vragend zijn, en meer slapen. U kunt ook wat grijs haar beginnen te zien. Op dit moment is het ook waarschijnlijk dat hij zal aankomen.

Onafhankelijk van zijn leeftijd en ras, is uw hond een uniek dier dat zal verouderen op zijn eigen unieke manier. Net als mensen, zullen sommige honden nog erg fit en actief zijn op latere leeftijd, terwijl sommigen het al vroeger rustiger aan zullen doen. Check uw hond op ouderdomsverschijnselen.

Een terugval in vitaliteit kan ook een teken zijn van chronische ziekte, dus bij twijfel, vraag altijd raad bij uw dierenarts.

VOEDING IS ESSENTIEEL VOOR DE VITALITEIT VAN OUDERE WORDENDE HONDEN

Vitaliteitsondersteuning is een essentieel element van elke complete en gebalanceerde senior hondenvoeding, en deze ondersteuning kan gegeven worden op verschillende manieren.

Ten eerste, wanneer uw hond ouder wordt, vertraagt zijn metabolisme van nature, en dit proces kan het uitdagend maken om het juiste gewicht te behouden.

Hondenvoer met toegevoegde voedingsstoffen, zoals L-Carnitine, zijn bewezen om te helpen bij een vet metabolisme en om honden op hun optimale gewicht en lichaamsconditie te houden.

Ten tweede, beweeglijkheid van het gewricht kan een probleem zijn voor senior honden, zeker voor grote honden. Toegevoegde voedingsstoffen zoals Glucosamine zijn bewezen om hierbij te helpen. Glucosamine vormen deel van het kraakbeen van de gewrichten van uw hond. Gecombineerd met een optimaal gewicht, zal toegevoegde Glucosamine helpen om uw senior hond actiever te maken waardoor hij beter zal kunnen spelen en mee zal kunnen gaan wandelen. Dit zal op zijn beurt zijn vitaliteit weer aanmoedigen.

Ten derde, de ondersteuning van een gezond hart, met toegevoegde voedingsstoffen zoals taurine en Vitamine E, kan ook de levendigheid van uw hond verhogen. Een gezond hart zorgt voor goede bloed circulatie en is belangrijk voor alle essentiële lichamelijke functies van uw hond.

Een dieet, samen met vaccinaties, kan ook een grote invloed hebben op het natuurlijk afweersysteem van uw hond en hem helpen gezond te blijven. Het natuurlijk afweersysteem is een complex systeem dat helpt om hem streng en gezond te houden wanneer hij de buitenwereld in trekt.

Bepaalde voedingsstoffen – met name antioxidanten – zijn bewezen om een hond zijn natuurlijke afweer te ondersteunen (National Research Council, 2006; Koelsch & Smith, 2001). Vitamine E, mangaan en zink zijn voorbeelden van natuurlijk aanwezige antioxidanten die je terug kan vinden in hoge kwaliteit hondenvoer, en dat kan helpen om uw hond zijn natuurlijke afweer te ondersteunen wanneer hij ouder wordt.

Een gezonde huid en vacht is ook een belangrijke factor in zijn natuurlijk afweersysteem. Het is zijn eerste natuurlijke barrière tegen externe elementen. Research laat zien dat een dieet met Omega-6 en zink kunnen helpen om een gezonde huid en vacht te ondersteunen.

Een andere manier waarop voeding kan helpen is door de vitaliteit direct te ondersteunen met toegevoegde Vitamine B en ijzer. Vitaminen B zijn belangrijk voor veel essentiële functies in het lichaam, inclusief deze geassocieerd met energie generatie, amino acid metabolisme en DNA synthese. IJzer is een essentieel deel van enzymen en haemoglobine, de proteïne verantwoordelijk voor het dragen van zuurstof doorheen het lichaam.

STIMULEER DE VITALITEIT VAN UW SENIOR HOND

VERGEET REGELMATIGE FYSIEKE BEWEGING NIET

Ook al wordt hij langzamer en zal hij wellicht niet meer met lange wandelingen mee kunnen of urenlang spelen in het park, fysieke beweging speelt nog steeds een belangrijke rol om uw senior hond gelukkig en energiek te houden.

Fysieke beweging verbetert de gezondheid van het hart, door een verbeterde circulatie, en helpt ook gewicht in bedwang te houden, en hem slanker en fitter te houden.

Het helpt de vertering (aangezien verbeterde circulatie helpt om het verteersysteem goed te laten functioneren) en het stimuleert urineren, wat helpt om de urinewegen gezond en helder te houden. Een goede workout kan ook het rusten en diepe slaap bevorderen, wat helpt het lichaam te herstellen.

Om uw hond in beweging te houden is het essentieel om u aan te passen aan zijn behoeften. Wanneer honden ouder worden, vinden ze het moeilijk om hun lichaamstemperatuur te regelen (doordat hun metabolisme vertraagd). U kunt ook merken dat uw hond veel gevoeliger is voor extreme temperaturen. Daardoor is het een goed idee om uw hond tijdens koelere uren te laten bewegen wanneer het warm weer is (vroeg in de morgen of laat op de avond), en om hen over het algemeen korter en langzamer mee uit wandelen te nemen. Wees ook alert op zijn hydratatie niveau. Zorg ervoor dat hij altijd toegang heeft tot vers, schoon water en moedig hem aan om te drinken, zeker wanneer hij heeft bewogen in warm weer.

VERGEET NIET OM TE SPELEN, EN NIEUWE SPELLETJES TE VERZINNEN OM HEM TE STIMULEREN!

De daad van het spelen kan een enorme vitaliteitsboost zijn voor gezonde senior honden. Een of ander spel, en interactie met u, zijn twee van zijn favoriete dingen samen! Het kan simpel zijn zoals een spel in de achtertuin of een simpel apport spel, zolang het maar aan zijn gevoel van bewondering en levenslust bijdraagt.

Naast fysieke spelletjes, kunnen stimulerende mentale activiteiten ook een belangrijke rol spelen om uw hond gezond en gelukkig te houden. Probeer bijvoorbeeld eens te focussen op spelletjes die zijn reuk en hoor vermogen stimuleren.

Als uw hond veroudert kunt u ook overwegen om een ander dier of een puppy te adopteren. De grenzeloze energie van een jonger dier kan aanstekelijk werken op sommige oudere honden en hen helpen hem jong en levendig te houden.

UW HOND ACTIEF HOUDEN EN LATEN GENIETEN VAN HET OUDER EN WIJZER ZIJN

Uw senior hond mag dan een dagje ouder worden, dat betekent niet dat hij niet volop van het leven kan genieten. Met liefde en ondersteuning, en het voorzichtig overwegen van zijn veranderende behoeften, zal hij nog steeds kunnen genieten van fysieke activiteit, sociale interactie, spelen, etenstijd en al het andere dat het leven kan brengen.

En met zijn oudere leeftijd komt kalmte en wijsheid met de jaren. Hij zal misschien iets langzamer bewegen, maar u zult waarschijnlijk merken dat jullie een hechtere band krijgen, zodra hij ouder wordt.

Hem actief houden, met hem spelen, de band versterken, en kiezen voor complete en gebalanceerde voeding aangepast op zijn leeftijd, grootte en levensstijl, zal hem helpen om zijn senior jaren aangenaam, leuk en vol van vitaliteit te maken.

1 https://www.petplace.com/article/dogs/pet-care/when-is-a-dog-considered-senior/