SPEELGOED EN SPELLETJES VOOR HONDEN: HOE KIEST U HET JUISTE VOOR UW HOND

SPEELGOED EN SPELLETJES VOOR HONDEN: HOE KIEST U HET JUISTE VOOR UW HOND

Wat hebben de meeste honden gemeen, ongeacht ras, grootte of zelfs leeftijd? Van nature houden de meeste honden van spelen. Misschien is uw hond overdag alleen thuis en bent u op zoek naar nieuw speelgoed om zijn dag te verrijken?

Of misschien bent u het spelen met een balletje een beetje beu en bent u op zoek naar alternatief plezier voor binnen en buiten om met uw vriend te spelen? Dit artikel geeft u enkele ideeën over hoe u de speeltijd van uw hond zowel leuk maakt als ook mentaal stimuleert.

WAAROM IS SPELEN ZO BELANGRIJK VOOR DE ONTWIKKELING VAN UW HOND?

Spelen is ook erg belangrijk voor uw hond, als het gaat om de emotionele, fysieke en leervoordelen die het biedt. Iedereen, dus ook uw hond, heeft een uitlaatklep nodig om stoom af te blazen of om opgekropte energie los te laten, vooral na een periode van alleen thuis zijn. Door te spelen met uw hond leert u hem ook sociale vaardigheden, zoals het omgaan met andere honden, kinderen of uw buren en daarnaast versterkt spelen jullie emotionele band. Het is ook een goede manier om zijn coördinatie te verbeteren en het stimuleert hem mentaal ook op manieren die andere lichamelijke activiteiten; zoals wandelen, niet doen. Tenslotte is er nog het voordeel dat de meeste vormen van spelen de fysieke activiteit van uw hond verhogen, alhoewel dit waarschijnlijk niet uw eerste intentie zal zijn als u met hem speelt. Of u nu alleen met uw hond speelt of met een vriend, in huis of in de tuin, in het park met andere honden, of met een speeltje alleen, houd in gedachten dat spelen altijd leuk en recreatief moet zijn voor uw viervoeter. En maakt u zich geen zorgen wanneer u even niet zoveel tijd heeft, zelfs een kort speelmoment is al voldoende voor uw hond en zeker de moeite waard.

SPEELGOED EN SPELLETJES VOOR HONDEN: HOE KIEST U HET JUISTE VOOR UW HOND

PLEZIER EN SPELLETJES VOOR UW HOND

Er zijn heel veel spelletjes die u gemakkelijk met uw hond kan spelen en die niet veel voorbereiding of ingewikkelde attributen nodig hebben. Idealiter is het het beste om buiten te spelen, maar dit is niet altijd mogelijk vanwege slecht weer of een gebrek aan een tuin om een hondvriendelijke buitenspeelplaats. Veel spelletjes kunnen echter ook worden aangepast, zodat ze ook binnenshuis kunnen worden gespeeld, uiteraard wel in een iets minder onstuimige vorm. Hieronder een paar populaire spelletjes, sommige van hen kunnen zowel binnenshuis als buitenshuis worden gespeeld.

Apporteren. Geen enkele lijst van spelletjes die u met uw hond kan spelen is compleet zonder het klassieke spelletje van apporteren. Dit houdt in dat u een bal of ander hondvriendelijk, veilig object op een afstand gooit en uw hond vraagt om het op te halen. Dit klassieke spelletje klinkt wellicht gemakkelijk, niet alle honden zullen meteen begrijpen dat u wilt dat ze de bal of het object gaan ophalen, maar voor degene die het begrijpen ligt de grootste uitdaging meestal in het terug laten geven van de bal. Uw hond moet eerst de basis van het ophalen en neerleggen onder de knie hebben, voordat het apporteren ook daadwerkelijk gaat werken. Zodra uw hond de bal wil gaan halen en hem aan u terug wil geven, gaat het apporteren zorgen voor heel veel uurtjes plezier en goede beweging. Heel veel honden vinden het leuk om met ons te voetballen. Terwijl vangen duidelijk een buitenspelletje is, kan een aangepaste versie ook zeker binnenshuis gespeeld worden, waarbij u de bal niet te ver weggooit in een overzichtelijke ruimte waar uw hond vrij kan bewegen en waar hij nergens tegenaan kan lopen.

Verstoppertje: Dit is een fantastisch spel om te spelen samen met uw hond en nog iemand anders en kan zowel binnenshuis als ook buitenshuis gespeeld worden. Als u het in huis speelt, vertel uw hond of puppy dan om bij de andere persoon te blijven terwijl u zich gaat verstoppen in een andere kamer. Roep hem en beloon hem wanneer hij u gevonden heeft met een grote knuffel en iets lekkers. Dit spelletje kan ook zeker buiten worden gespeeld, maar verstop u niet te ver weg van uw hond en zorg dat hij goed getraind is in het blijven zitten en pas te komen als u hem roept. Als uw hond de zelfbeheersing heeft om te wachten totdat u zich hebt verstopt, dan kunt u het spel ook alleen met hem spelen.

Frisbee voor honden: Dit spel kan het beste buiten worden gespeeld. Sommige honden begrijpen meteen dat ze de frisbee moeten vangen en hem aan u terug moeten geven, andere honden hebben hier wat begeleiding in nodig. Laat hem eerst kennismaken met de frisbee door hem de frisbee op te laten pakken met zijn bek. Zodra uw hond bekend is met het oppakken van de frisbee, leer hem dan om hem terug te geven aan u door hem te belonen met een knuffel of een tussendoortje als hij de frisbee naar u terugbrengt. Ga dan verder met oefenen, door de frisbee op een korte afstand weg te gooien, als hij hem vangt beloon hem dan weer en gooi de frisbee steeds iets verder weg. Dit zorgt voor heel veel plezier en voor een goede work-out voor uw hond door hem voldoende gelegenheid te geven om te rennen en te springen tijdens het oefenen van het ophalen van de frisbee. Zorg er voor dat u een frisbee koopt die speciaal gemaakt is voor honden, een frisbee voor mensen kan uw hond namelijk bezeren en hij kan moeilijker te vangen zijn voor uw hond. Dit spel vereist veel ruimte om te spelen en zorg dat er geen kleine kinderen in de buurt zijn zodat ze niet gewond kunnen raken door het spel.

Reukspelletjes: Honden worden geboren met een ongelooflijk reukvermogen, dat ze vroeger gebruikten om hun prooi te vangen. Maar tegenwoordig krijgen de meeste honden niet meer de kans om dit geweldige vermogen te gebruiken, aangezien ze nu natuurlijk voornamelijk onze huisdieren zijn. Reukspelletjes zijn een lonende manier om het natuurlijke gedrag van uw hond te stimuleren en zijn geest uit te dagen door te spelen. “Verstop een voorwerp” is een simpel reukspelletje waarbij u het voorwerp met zijn of uw geur eraan ( b.v een kledingstuk van u of een van zijn speeltjes) eerst aan uw hond laat zien en het vervolgens in huis verstopt zodat hij het kan gaan zoeken met zijn reukvermogen. De eerste keer moet het voorwerp gemakkelijk te vinden zijn voor hem, en geleidelijk aan kan de verstopplaats steeds moeilijker worden. Als uw hond het voorwerp vindt, dan kunt u hem belonen door hem te aaien of met een tussendoortje. Een ander leuk spel is “In welke hand?”. Laat uw hond zijn favoriete speeltje in uw hand zien (waar ook weer de geur van uw hond op zit) en laat hem eraan ruiken. En verstop het daarna in een van uw handen en laat uw hond uw beiden handen zien. Geef uw hond alleen zijn speeltje terug als hij aan de juiste hand snuffelt. Uw kunt ook proberen om een tussendoortje onder 1, 2 of 3 bakjes te verstoppen. Zodra uw hond snapt wat de bedoeling is, kunt u de bakjes ronddraaien met het doel dat uw hond het bakje met het tussendoortje omdraait. Als het kan, probeer dan het favoriete speeltje van uw hond buiten te verstoppen en moedig hem aan om het te gaan zoeken.

Hindernisbaan: Als uw hond het leuk vindt om te rennen en te springen, zet dan een doe-het-zelf hindernisbaan in uw tuin of koop kant-en-klare behendigheidstoestellen die passen bij de grootte en leeftijd van uw hond. Een doe-het-zelfoptie kan zijn: oranje verkeerskegels waar u uw hond mee kan trainen om te slalommen, of een kinderspeeltunnel, groot genoeg voor uw hond om veilig en comfortabel doorheen te kruipen. Professionele  trainingsapparatuur die u thuis kunt gebruiken, zijn trampolines, tunnels, frames en hondenwandelingen. Dit is niet alleen een goede oefening voor uw hond, het opvolgen van bevelen om een hindernis te voltooien is voor hem buitengewoon stimulerend. Sommige hindernisbanen kunnen ook worden aangepast naar een indoor omgeving.

Waterspellen: Veel honden houden van water en vooral in de zomer wanneer de temperatuur stijgt, vindt uw hond het leuk om samen met u door een sproeier te rennen in de tuin. Hij zal het ook leuk vinden om speelgoed uit het water te halen, dus als u in de buurt woont van een schone plas die geschikt is voor de zwemcapaciteiten van uw hond, probeer dan een drijvend hondenspeeltje in het water te gooien wat hij naar u terug moet brengen. Tegenwoordig is het ook steeds populairder om samen met uw hond te gaan peddelen of kanoën. Uw hond houdt er van om op het water te zijn en zal er waarschijnlijk inspringen om te gaan zwemmen. Zorg dat hij een zwemvest voor honden draagt, zelfs als u overtuigd bent van zijn zwemvaardigheden. Als u niet in de buurt woont van water maar u heeft wel een tuin, dan kunt u ook een zwembad voor honden opzetten waarin uw vriend vooral in de zomer, lekker kan plonsen. U moet uw hond wel goed in de gaten houden als hij zich rondom het water begeeft.

KIES HET JUISTE SPEELGOED VOOR UW HOND

Er zijn heel veel soorten speelgoed voor honden die ontwikkeld zijn om hem op te vrolijken en die hem bezig houden wanneer hij alleen is. Met een speeltje dat voor bijna elk doel geschikt is, zou u geen enkel probleem moeten hebben om iets te vinden dat verrijkend is voor uw hond. Over het algemeen is het het beste om het formaat van het speelgoed aan te passen aan het formaat van uw hond, grotere speeltjes zijn beter geschikt voor grotere honden. Maar vergeet niet dat een speeltje niet te klein moet zijn, zodat uw hond het gemakkelijk kan inslikken. Verschillende speeltjes zijn ook meer geschikt voor honden van verschillende leeftijden. Bepaalde kauwspeeltjes zijn bijvoorbeeld speciaal ontwikkeld voor de tanden van puppy’s; terwijl ander speelgoed speciaal is ontwikkeld voor het verouderd gebit van senior honden. Vernieuw daarnaast ook speeltjes die kapot zijn of er broos uitzien en geef geen speelgoed dat gemaakt is voor kinderen aan uw hond, dit kan gevaarlijk zijn voor hem. Goede kwaliteit hondenspeeltjes zijn gemaakt van materialen die bestendig zijn tegen intens kauwen. Hieronder een paar populaire opties:

Puzzel speelgoed: Deze speeltjes zijn er in verschillende vormen en maten en zijn ontwikkeld om het geestelijke vermogen van uw hond te stimuleren en ze voorkomen verveling wanneer uw hond alleen thuis is. Het meeste puzzel speelgoed bevat iets van een voedingselement, zoals een rubber stuiterend speeltje waarin u een beloning kunt stoppen of een bal met opening waarin u een traktatie kunt stoppen en welke u door middel van het aanpassen van de grootte van het gat zo uitdagend kan maken als u wilt. Andere voorbeelden zijn een puzzelbord met glijdende schijven en gaten om lekkernijen in te verstoppen of een knuffeltje met een piepend speelgoedje dat uw hond kan proberen om eruit te halen.

Waterspeelgoed: Als uw hond van water houdt, zijn er heel veel drijvende waterspeeltjes voor uren speelplezier zoals een drijvende frisbee, rubberen speeltjes met een touw eraan vast, en speeltjes die u kunt vullen met water en die langzaam leeglopen wanneer uw hond erin bijt, en die zorgen voor een koele verfrissing in de zomer.

Kauwspeeltjes: Waarschijnlijk heeft u het al gemerkt, maar honden moeten kauwen! Kauwen is eigenlijk noodzakelijk voor hun mentale en fysieke gezondheid. Alleen het kauwen op voedsel is niet voldoende om aan hun instinctieve behoefte te voldoen. Er zijn veel duurzame, en zogenaamde "onverwoestbare" kauwspeeltjes op de markt, maar het is belangrijk om speelgoed te kiezen dat niet te hard is voor de tanden van uw hond en niet te zacht is om het gemakkelijk op te eten. Kies ook een kauwspeeltje dat groot genoeg is en dat hij niet gemakkelijk kan inslikken.

Speelgoed om te knuffelen of om mee rond te lopen: Veel honden, vooral jonge puppies, genieten van het spelen met, slapen met of het dragen van een "veiligheidsdeken" of favoriet speeltje. Dit kan een T-shirt van u zijn of een speeltje dat speciaal voor deze doeleinden is ontwikkeld. Maar kies er een die duurzaam is en die gemakkelijk te wassen is.

Als het gaat om spelen zijn er dus talloze manieren om de geest van uw hond te stimuleren en zijn sociale vaardigheden te bevorderen, zijn fysieke activiteit te bevorderen, en simpelweg voor veel plezier zorgen voor jullie samen. Wanneer uw hond niet meteen enthousiast reageert op een spelletje of een speeltje, laat u zich dan niet ontmoedigen.Het kost hem misschien wat meer tijd om te wennen aan het nieuwe speeltje of om de spelregels te begrijpen. Als dit gebeurt, leg het speeltje dan weg en probeer het later nog een keer. Het kan ook zijn dat uw hond een specifiek speeltje of spelletje echt niet leuk vindt. Als dit het geval is, twijfel dan niet om een ander spel of speeltje uit te proberen dat beter past bij zijn natuurlijke gedrag of persoonlijke voorkeur. Vroeg of laat zullen jullie een spel doen of met een speeltje spelen waar hij dol op zal zijn en dat gaat zorgen voor uren speelplezier en de relatie met uw hond alleen maar zal versterken.