HONDENVOEDING VOOR ELKE LEVENSFASE: VAN PUPPY TOT VOLWASSEN HOND

HONDENVOEDING VOOR ELKE LEVENSFASE: VAN PUPPY TOT VOLWASSEN HOND

Gedurende zijn leven krijgt uw hond te maken met verschillende fysieke- en gedragsveranderingen, die allemaal passen bij een bepaalde levensfase en die vaak om een aanpassing in zijn dieet vragen.

VOORBEREIDEN OP BELANGRIJKE MOMENTEN IN HET LEVEN VAN UW HOND

De voedingsbehoeften van uw hond zullen voortdurend veranderen, afhankelijk van onder meer zijn ras, zijn mate van activiteit, zijn leeftijd en zijn specifieke groeifase, zijn omgeving en het al dan niet gesteriliseerd zijn.

U zult talloze mooie momenten samen gaan meemaken, zoals bijvoorbeeld de eerste keer dat u samen met uw puppy een wandeling gaat maken in de buurt. En laten we eerlijk zijn, er zullen ook frustratiemomenten zijn, zoals wanneer u niet zo blij bent als hij enthousiast aan uw favoriete schoenen heeft zitten bijten. Maar de schoenen daargelaten, deze ups en downs zullen de alsmaar sterker wordende band tussen u en uw hond alleen maar versterken.

Een van de belangrijkste ontwikkelingsmijlpalen in het leven van uw hond is misschien wel de overgang van zijn jeugdperiode naar volwassenheid. U kunt uw hond helpen om deze overgang zo gezond en gemakkelijk mogelijk te maken door vertrouwd te raken met enkele van deze fysiologische veranderingen die u in deze periode kunt verwachten, en eventuele gerelateerde veranderingen die u mogelijk moet aanbrengen in de zorg van uw hond, in het bijzonder met betrekking tot zijn dieet.

VAN PUPPY TOT VOLWASSENHEID: WAT TE VERWACHTEN

Vanaf ongeveer 12 tot 16 weken kan uw puppy zijn zintuigen (aanraking, smaak, gehoor, geur en gezichtsvermogen) volledig gebruiken. Vanaf 7 maanden zullen zijn melktanden vervangen zijn door permanente volwassen tanden. Hij kan zich ook ineens als een puber gaan gedragen, door u of andere honden te gaan uitdagen of ineens al zijn goede manieren zijn vergeten die zijn moeder hem geleerd heeft in de eerste 12 weken van zijn leven.

HONDENVOEDING VOOR ELKE LEVENSFASE: VAN PUPPY TOT VOLWASSEN HOND

WANNEER HEEFT MIJN PUPPY ZIJN VOLLEDIGE GROOTTE BEREIKT?

Er is geen vaste regel over wanneer een hond zijn volwassen grootte bereikt. In feite varieert het einde van de groeiperiode van uw hond aanzienlijk, voornamelijk afhankelijk van het ras van uw hond, waarbij kleine tot middelgrote rassen hun volledige volwassen grootte bereiken op de leeftijd van 1 jaar (voor hele kleine rassen kan dit sneller gebeuren) en middelgrote tot grote rassen honden bereiken hun volledige grootte tussen 1 en 1,5 jaar, terwijl grote rassen veel langzamer groeien en de volwassen grootte pas bereiken als ze 2 jaar of ouder zijn.

De groeisnelheid varieert ook met de grootte en het ras. Een kleine hond heeft bijvoorbeeld ongeveer de helft van zijn groei bereikt na 4 maanden en driekwart van zijn groei na 6 maanden. Ter vergelijking: een grote rashond heeft waarschijnlijk de helft van het volledige gewicht bereikt na 5 maanden en driekwart na 9 maanden.1 Dat betekent dat uw puppy enorm hard groeit in de eerste fase van zijn leven, ongeacht zijn ras. Houd er dus rekening mee dat, ongeacht zijn formaat, uw puppy voldoende calorieën nodig heeft om deze enorme groei te ondersteunen. Vanaf zes maanden lijkt deze snelle groei te vertragen, vooral bij zeer grote hondenrassen.

Vergeet niet dat het voor puppy's beter is om te groeien op een gezonde manier dan met een maximaal percentage - met andere woorden, sneller is niet noodzakelijkerwijs beter. Puppy's die te snel groeien, lopen meer risico om skeletproblemen te ontwikkelen of aan te komen met de bijbehorende gezondheidscomplicaties. Het is van essentieel belang dat puppy's gedurende hun hele groeiperiode 'compleet en gebalanceerd' puppyvoeding krijgen om alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden te krijgen die ze nodig hebben om gezond te groeien.

Zie voor informatie over de groeisnelheid van uw puppy: How to use the WALTHAM™ Puppy Growth Charts?

 

HOE WEET IK DAT MIJN HOND VOLWASSEN IS?

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen het einde van de groeiperiode van uw hond en het moment dat uw hond volwassen wordt.

Het moment waarop uw hond als volwassen wordt beschouwd is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder geslachtsrijpheid en volwassen gedrag.

Terwijl teefjes tussen 6 en 15 maanden geslachtsrijp zullen zijn, bereiken reuen meestal hun seksuele volwassenheid tussen 8 en 10 maanden. Ondanks dat uw hond interesse toont in teefjes, wordt hij nog niet beschouwd als een volwassene voor 10 maanden omdat hij nog steeds in ontwikkeling is en groeit.

Houd er rekening mee dat sterilisatie kan worden uitgevoerd voordat of nadat uw hond zijn geslachtsrijpheid heeft bereikt. Het is aan te raden om al vroeg de mogelijkheden van steriliseren te bespreken met uw dierenarts, zodat u de juiste beslissing kunt maken voor uw hond.

Uw hond mag dan wel seksueel volwassen zijn, in zijn gedrag laat hij dit misschien niet zien. De beste manier om te weten of uw hond volwassen is, is door hem te observeren in zijn omgang met andere honden en te kijken hoe zijn houding en reacties veranderen in de loop van de tijd.

DE VOEDINGSBEHOEFTEN VAN MIJN PUPPY: HOE VAAK, HOEVEEL EN WAT MOET IK MIJN PUPPY VOEDEN?

Een puppy heeft hele andere voedingsbehoeften dan een volwassen hond. Omdat puppy’s zo hard groeien, hebben ze zeer hoge energie-eisen. Nogmaals, hoewel exacte cijfers variëren afhankelijk van het ras, zal vanaf ongeveer acht weken een volledig gespeende puppy twee keer zoveel energie nodig hebben per kilo lichaamsgewicht dan een volwassen hond.

Uw 8 weken oude, schattige pup heeft een kleine maag en heeft 4 tot 5 maaltijden per dag nodig om hem tevreden te houden en ervoor te zorgen dat hij voldoende eet. Echter, als hij ongeveer 10 weken oud is, zal zijn groei minder hard gaan en kunt u overschakelen naar 3 maaltijden per dag en als hij 6 maanden oud is, kan hij geleidelijk aan beginnen met 2 maaltijden per dag. Zodra uw hond de volwassen leeftijd heeft bereikt, probeer dan om 2 maaltijden per dag te geven en pas de hoeveelheden aan wanneer dat nodig is.

Puppy’s moeten niet alleen vaker en verhoudingsgewijs meer eten dan volwassen honden, ze hebben ook specifieke voedingsbehoeften.

Puppy’s hebben aanzienlijk meer behoeften aan eiwitten en vetten, samen met de juiste balans van vitaminen en mineralen, waaronder vitamine D en A, calcium en fosfor ter ondersteuning van gezonde botten, een gezond gebit, een sterk natuurlijk afweersysteem en een goede vitaliteit. In tegenstelling tot volwassen honden hebben puppy’s ook behoefte aan omega 3-vetzuren voor een gezonde ontwikkeling. Daarom is het ontzettend belangrijk dat uw puppy, zodra hij gespeend is tot aan zijn volwassen leeftijd, voeding krijgt die speciaal ontwikkeld is voor puppy’s.

DE OVERGANG VAN PUPPY

Met het begin van de volwassenheid, die zoals we hebben gezien afhankelijk van het ras varieert in de leeftijd van één tot drie jaar, is het essentieel om het dieet van uw vriend aan te passen en rekening te houden met zijn veel langzamere groei en mogelijke gedragsveranderingen. Hoewel een volwassen hond zelf in zijn seniorjaren nog graag mag spelen, is het natuurlijk dat dit met de jaren wel wat afneemt (dit geldt zelf voor de meest energieke puppy’s).

Het aanpassen van het dieet van uw nieuwe volwassen hond is vooral belangrijk wanneer hij gesteriliseerd is. Sterilisatie heeft de neiging om het metabolisme van een hond te verminderen en zijn eetlust te stimuleren. Als gevolg hiervan is hij mogelijk minder actief en heeft hij een fysiologische neiging om overgewicht te creëren. Als eerste moet u dus proberen om zijn calorie-inname en zijn gewicht te monitoren. Daarnaast wordt er vaak aanbevolen om over te schakelen naar een voeding die speciaal ontwikkeld is voor gesteriliseerde honden of een light voeding, die minder calorieën bevat maar wel nog steeds de juiste balans van voedingswaarde heeft.

Wij raden aan om het lichaamsgewicht van uw hond in de gaten te houden na de sterilisatie en daarnaast met uw dierenarts te gaan praten. Dit is voornamelijk belangrijk wanneer uw hond gesteriliseerd is, maar nog niet volledig is uitgegroeid. Uw dierenarts kan u adviseren welk type voeding uw hond nodig heeft en hoe u kunt variëren met de hoeveelheden, afhankelijk van zijn voedingsbehoeften gerelateerd aan zijn groeiperiode en de behoeften die zijn ontwikkeld na zijn sterilisatie.

HELP UW VOLWASSEN HOND FIT TE BLIJVEN

Als uw hond niet meer zo onstuimig is als dat hij voorheen was, dan is het des te belangrijker om hem, waar mogelijk, aan te sporen tot fysieke activiteit. Dit betekent veelvuldig samen wandelen en voldoende speeltijd creëren. Dit helpt om de emotionele band met hem te versterken terwijl u voorkomt dat hij overgewicht krijgt. Houdt er rekening mee dat het fit en slank houden van uw hond niet alleen belangrijk is voor zijn uiterlijke vertoning. Overgewicht kan leiden tot andere gezondheidsklachten, zoals verminderde mobiliteit en zelfs verkorte levensverwachting2.

TIPS VOOR HET VERANDEREN VAN PUPPY VOEDING NAAR VOLWASSEN VOEDING

Om spijsverteringsklachten te voorkomen, is het belangrijk om geleidelijk van puppy voeding over te schakelen naar volwassen voeding. Probeer in de loop van 5-8 dagen een kleine hoeveelheid puppyvoeding te vervangen door de nieuwe voeding voor volwassenen. Vervang elke 2 dagen een steeds grotere hoeveelheid puppy voeding door volwassen voeding, waarschijnlijk is uw hond dan op dag 8 klaar geheel over te stappen op volwassen voeding. Hoewel het het beste is om zo vroeg mogelijk te starten met het variëren van de voeding van uw puppy, is het misschien verstandig om het nu geleidelijk aan te gaan proberen, mocht u er nog niet mee zijn begonnen. Probeer nieuwe smaken en texturen in de vorm van nat- of droge voeding, om ervoor te zorgen dat uw puppy of jong volwassene niet te kieskeurig wordt en om hem nieuwe potentieel plezierige smaakervaringen te geven. 

ALLE INFORMATIE SAMENGEVAT

Hoewel het beslissen over een adequaat dieet voor uw vriend tijdens zijn verschillende levensfasen misschien ingewikkeld lijkt, is er feitelijk heel wat gemakkelijk toegankelijke informatie beschikbaar voor alle hondenliefhebbers. Wees voorzichtig met het gebruik van door dierenartsen goedgekeurde, betrouwbare informatiebronnen van experts. Weten wanneer u het dieet van uw hond moet aanpassen en dus wanneer u aanverwant advies of aanbevelingen moet vragen, is bijna net zo belangrijk als de aanpassing van het dieet zelf!

Dus omhels de fysieke en gedragsmatige veranderingen van uw hond en herken zijn behoeften om zijn welzijn in elke fase te ondersteunen.

1WALTHAM® pocket book of puppy nutrition and care.

2The WALTHAM Centre for Pet Nutrition.