MIJN HOND ALLEEN LATEN

MIJN HOND ALLEEN LATEN

Bent u met een nieuwe baan begonnen? Of misschien gaat u op vakantie en kunt u uw hond niet meenemen. Wat de reden ook is, er zal altijd een moment zijn dat u uw hond misschien alleen thuis moet laten.

Gelukkig, ook al zijn honden sociale dieren die de liefde en het gezelschap van mensen en andere viervoeters nodig hebben, kunnen ze zichzelf ook prima vermaken.

Het goede nieuws is dat training en voorbereiding het enige is dat nodig is. Uw hond zal leren omgaan met, en zelfs genieten van, zijn tijd alleen. Hier zijn enkele richtlijnen en tips om uw hond comfortabel te houden terwijl u niet thuis bent.

HOE LAAT U UW HOND OF PUPPY ALLEEN?

Voorbereiding is essentieel om uw hond alleen te laten.

Zorg ervoor dat hij vrije en veilige toegang heeft tot een buiten ruimte waar hij zijn behoefte kan doen, en laat hem nooit langer dan acht uur alleen zonder dat er iemand langs komt om hem te checken.

Als uw hond gewend is aan uw voortdurende gezelschap, moet u hem voorbereiden op uw toekomstige afwezigheid door hem kleine perioden van alleen zijn te geven. Voorzie hem van een verrijkende omgeving en, met wat positieve bekrachtiging, zal hij leren om zichzelf te zijn en te genieten van de ervaring.

TIPS OM UW HOND TE TRAINEN OM ALLEEN TE ZIJN

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om uw hond geleidelijk te laten wennen aan het alleen zijn. En hoe sneller u hem gaat trainen, hoe beter.

  • Zorg dat uw hond/puppy al vroeg sociaal is. Help hem om vanaf het begin gewend te raken aan andere mensen. Het zal veel gemakkelijker zijn om hem achter te laten bij een hondenoppas of familie en vrienden, indien nodig, later.
  • Probeer vanaf dag één, vooral bij een puppy, niet voortdurend te aaien of met hem te communiceren. Laat hem af en toe alleen.
  • Wisssel momenten waarbij u hem aandacht geeft af met momenten waarbij u dat niet doet. Als u kinderen heeft, leg dan uit dat een puppy ook tijd voor zichzelf nodig heeft.
  • Laat uw puppy/hond in het begin nooit voor een lange tijd alleen. Dit zou een geleidelijk proces moeten zijn. Begin met zeer korte afwezigheid en blijf langer afwezig als uw hond kalm kan blijven gedurende de korte afwezigheid. Als hij terugvalt in overmatig opgewonden zijn, of niet kalm kan blijven wanneer u weggaat, begin het proces dan opnieuw.
  • Begin thuis: als uw hond gewend is om altijd met u in dezelfde kamer te zijn of u te volgen, vraag hem dan om te blijven terwijl u de kamer voor een korte tijd verlaat. Beloon hem als hij dit rustig kan doen. Als uw hond deze oefening aan kan, probeer dan even het huis te verlaten en kom dan terug.
  • Blijf niet te lang stilstaan bij het afscheid nemen van uw hond en voorkom dat hij teveel ophef maakt of te aanhankelijk is wanneer u terug keert. Het idee is dat hij uw vertrek en terugkomst als normaal ervaart.
  • Sommige trainers raden aan om het huis te verlaten zonder uw hond te laten weten dat u weggaat. Met andere woorden, kom en ga zonder op hem te letten, meerdere keren per dag. Bereid u voor om te vertrekken (pak uw jas, neem uw sleutels, etc.) en ga dan niet weg, vertrek zonder enige voorbereiding zodat uw hond zich geen zorgen maakt over uw vertrek.

Als u van plan bent om te vertrekken voor langere tijd, neem hem mee voor een wandeling of andere vorm van fysieke activiteit voordat u vertrekt. Hij zal meer ontspannen zijn wanneer u weg bent. Hij zou waarschijnlijk zelfs kunnen slapen.

TIPS VOOR EEN VERRIJKENDE, HOND-VRIENDELIJKE OMGEVING

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de omgeving van uw hond te verbeteren, hem meer comfortabel te laten voelen, en verveling te voorkomen.

  • Bewaar een speciale tas met hondenspeelgoed die u alleen maar tevoorschijn haalt wanneer u van plan bent weg te zijn. Op deze manier zal uw hond uw vertrek associëren met iets leuks en positiefs! Er zijn veel geweldige hondenspeeltjes waaronder speelgoed dat kan worden gevuld met hondenbrokjes zodat uw hond zijn best zal moeten doen om het eruit te krijgen, puzzelspeelgoed en meer.
  • Tijdloze tips: laat de tv of radio op een laag volume staan om straatgeluid te maskeren, dit zou uw hond namelijk kunnen laten schrikken.
  • Verfrissende slaap: essentieel voor geweldige spelletjes. Zorg ervoor dat uw hond een comfortabel bed heeft waar hij kan rusten en ontspannen. Als hij een pup is, mag u hem een favoriet slaapitem geven voor comfort.

MIJN HOND ALLEEN LATEN

HOE LANG KAN IK MIJN PUPPY OF HOND ALLEEN LATEN?

Elke hond is anders en ervaart het alleen zijn anders, afhankelijk van zijn individuele persoonlijkheid. Uw hond kan vrij onafhankelijk zijn en het niet erg vinden om een paar uur alleen te zijn, terwijl andere honden de ervaring in eerste instantie moeilijk vinden. Maar, zolang ze fatsoenlijk sociaal zijn, kan elke hond een paar uur afwezigheid aan. Als uw hond desondanks moeite heeft om alleen te blijven, aarzel dan niet om te praten met uw dierenarts of een ervaren, bekwame hondentrainer of gedragsspecialist. Hij zal u helpen de oorzaak van het probleem te identificeren en passende oplossingen te vinden.

De leeftijd en levensstijl van uw hond zullen ook bepalen hoe lang hij alleen kan blijven. Zo kunnen hele jonge puppy’s zelfs een paar uur alleen achterblijven (bij voorkeur met hun moeder). Uw puppy zal geleidelijk leren hoe hij zich moet settelen en zich alleen moet bezighouden. Als het gaat om volwassen honden, kunnen de meesten leren hoe ze vier of vijf uur alleen kunnen blijven, met de juiste training en omgeving.

Soms moeten we onze hondenvrienden echter voor een langere periode verlaten. Als je van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat bent vertrokken, en niet de kans hebt om tijdens de lunch langs te gaan, zou het ideaal zijn als een buurman, vriend of hondenoppas binnenkomt om met uw hond te spelen en hem te controleren. Zij of hij kan met hem wandelen, een wc-pauze toestaan en controleren of hij vers water heeft. Uw hond zal ook veel baat hebben bij deze sociale interactie. Als u van plan bent uw hond een nacht of twee dagen langer te verlaten, raden wij ten zeerste aan dat u een oppas voor uw hond neemt of hem bij een gastgezin achterlaat. Als u terug bent is het belangrijk om de tijd te nemen om te spelen en interactie te hebben met uw puppy/hond om plezier te hebben en te ontspannen met hem.

Het alleen laten van uw hond kan een positieve ervaring voor jullie allebei zijn, mits u goed nadenkt over hoe lang u van plan bent hem te verlaten en hem goed van tevoren voorbereid op deze gebeurtenis. Voor kortere afwezigheden zou uw hond prima alleen thuis kunnen blijven met de nodige training en een verrijkende omgeving. Hij kan zelfs van deze tijd genieten dankzij zijn speciale ‘alleen-tijd speelgoed’! Houd er echte rekening mee dat honden sociale dieren zijn en dat altijd zullen blijven. Het beste speelgoed ter wereld kan uw aanwezigheid of betrokkenheid niet vervangen. Voor langere afwezigheid moet u rekening houden met de vele opties voor hondenverzorging die tegenwoordig beschikbaar zijn, inclusief de adoptie van een ander huisdier (dit vereist tijd en aanpassing), om te zorgen dat uw hond gelukkig is en zich goed voelt terwijl u weg bent!