Tips van Perfect Fit™ om uw kat voor te bereiden om alleen thuis te blijven

MIJN KAT ALLEEN LATEN

Als u uw leven deelt met een kat, dan vraagt u zich wellicht af of het goed is om uw kat alleen te laten. Zoals u misschien weet, kan uw kat of kitten prima een paar uur zelf doorbrengen. Maar kunt u haar ook de hele dag of gedurende een paar dagen alleen laten? Wij denken dat uw kat met een goede voorbereiding hiermee om kan gaan en zich kan aanpassen om in haar comfortzone te zijn en zich in haar eentje thuis veilig te voelen. Volg onze richtlijnen om erachter te komen hoe dit werkt.

EEN KITTEN ALLEEN LATEN OM HAAR ZELFVERTROUWEN TE VERGROTEN

Voordat ze bij u kwam wonen, was uw kitten er al aan gewend om een paar uur alleen met haar moeder te zijn. Als ze jonger is dan vier maanden, dan mag ze niet voor meer dan een paar uur alleen worden gelaten. Jonge kittens zijn nog steeds kwetsbaar en moeten regelmatig gecheckt worden. Op deze leeftijd is uw aanwezigheid vooral waardevol om heel veel positieve, stimulerende interactie met u te bieden. Uw band ontwikkelt zich ook door de tijd die u samen doorbrengt. Als u naar buiten gaat, zorg er dan voor dat haar omgeving katvriendelijk is (dat wil zeggen eventuele risico's verwijderen) en zorg dat er veel veilige kattenspeeltjes zijn die speciaal zijn ontworpen voor wanneer uw kat alleen is, en puzzelvoedselautomaten om haar bezig te houden. Wanneer uw kitten vier maanden oud is kunt u beginnen haar voor iets langere periodes alleen te laten, en check dan of ze nog steeds open en comfortabel is wanneer u terugkomt. Vergeet niet dat het gedurende korte perioden alleen laten van uw kitten een goede manier is om haar te leren met zichzelf om te gaan, een nieuwe manier te vinden om haar tijd door te brengen en zichzelf bezig te houden... Ze zal een gelukkige, zelfverzekerde en onafhankelijke kat worden.

HOE LANG KAN IK MIJN KAT ALLEEN LATEN?

Goed getrainde volwassen katten kunnen zich enkele uren achtereen zelf bezighouden en zich tevreden voelen terwijl ze alleen thuis zijn. Ze kunnen genieten van de rust en stilte, zodat ze kunnen slapen. Elke kat heeft echter haar eigen persoonlijkheid en gewoonten. Als u de tijd neemt om het gedrag van uw kat dagelijks te observeren wanneer u samen met haar thuis bent, dan zult u vast een veel duidelijker beeld ontwikkelen van hoe lang ze alleen kan blijven. Als het erop lijkt dat ze altijd in dezelfde kamer wil zijn als u, herhaaldelijk miauwt als u de kamer verlaat of als ze ongewoon gedrag vertoont wanneer u kort afwezig bent (bijvoorbeeld haar kattenbak niet gebruikt), dan kan dit een teken zijn dat ze zich angstig voelt wanneer u niet in de buurt bent. Als het gedrag van uw kat ongewoon lijkt, aarzel dan niet om dit te bespreken met uw dierenarts. Hij of zij zal u helpen om de kern van het probleem vast te stellen en om oplossingen te vinden zodat uw kat haar rust en sereniteit kan terugvinden. Daarentegen deelt u misschien uw leven wel met een zeer onafhankelijke kat, die niets liever doet dan haar omgeving verkennen of uren buiten in de tuin door te brengen. In dit geval zal uw kat met de juiste voorbereiding waarschijnlijk prima een paar dagen alleen kunnen zijn, zolang er regelmatig iemand komt om haar te voeren, met haar te spelen en de kattenbak schoon te maken. Kortom, sommige katten vereisen veel meer aandacht van hun eigenaren en vinden het moeilijker om alleen te zijn. Goed opletten wat de persoonlijkheid en het gedrag van uw kat is blijft de beste manier om haar welzijn te verzekeren.

Tips van Perfect Fit™ om uw kat voor te bereiden om alleen thuis te blijven

MIJN KAT ALLEEN LATEN TERWIJL IK OP HET WERK BEN

De meesten van ons werken buitenshuis, waardoor onze geliefde huisdieren een belangrijk deel van hun dag alleen moeten doorbrengen. Als u van 's morgens vroeg tot 's avonds laat weg bent en niet de gelegenheid hebt om tijdens de lunch langs te komen, dan is het belangrijk om een buurman/-vrouw, vriend(in) of kattenoppas te vinden die regelmatig kan langskomen om met uw kat te spelen en haar te controleren. Dit is echter niet altijd een haalbare dagelijkse optie voor de lange termijn. Welke optie u ook kiest, er zijn een paar belangrijke dingen waarmee u rekening moet houden als u overweegt om uw kat alleen thuis te laten. Zorg er ten eerste voor dat u uw kat genoeg voer en schoon water geeft voor de hele dag. Controleer zorgvuldig of u alle potentiële schadelijke voorwerpen of producten uit haar bereik hebt verwijderd. Onderschat ten slotte niet het belang van een verrijkte omgeving om haar dagen leuk te houden en verveling te voorkomen. Als u een buitenkat hebt, zal ze ook baat hebben bij veel natuurlijke, boeiende stimuleringsbronnen. Hieronder vindt u een aantal manieren om de kwaliteit van haar leven te verbeteren en haar dag op te vrolijken terwijl u op het werk bent.

TIPS OM UW KAT ALLEEN THUIS TE LATEN

Hier zijn een aantal tips om uw kat te vermaken terwijl u op het werk bent:

 • Begin met ervoor te zorgen dat er voldoende daglicht is in haar woonruimtes.
 • Probeer voor een aantal verschillende hoge zitplekken rond het huis te zorgen, vooral met uitzicht op een raam, zodat uw kat kan genieten van het bekijken wat er buiten gebeurt.
 • Beknibbel niet op speelgoed, een eindeloze bron van plezier en stimulatie.
 • Een krabpaal is een goede manier om uw kat veilig te laten genieten van klimmen.
 • Een drinkfontein is ook een leuke optie om water weer interessant te maken
 • U kunt ook de radio of de tv op een laag volume aanzetten om uw kat gezelschap te houden.
 • Denk ook eens aan een katvriendelijke binnen- of buitentuin met lekkere planten waarop uw kat graag zal knabbelen, zoals kattengras of kattenmunt.
 • Als u een echte tuin hebt, overweeg dan om een katveilige afgesloten ruimte te creëren en laat haar overdag buiten zijn. Zorg ervoor dat ze genoeg schaduw heeft, evenals voer en water. Met een programmeerbaar kattenluik kan zij naar buiten gaan, terwijl het voorkomt dat andere dieren binnen kunnen komen. Raadpleeg voor meer informatie over de voordelen van het buiten laten van uw kat ons artikel De voors en tegens van mijn kat buiten laten.

Ten slotte kunt u ook overwegen om een tweede kat te nemen. Veel katten waarderen het gezelschap van een andere kat, mits ze een vergelijkbare persoonlijkheid hebben... Dit zal enige tijd vergen en een aanpassingsfase vereisen van een paar weken voordat u hen een hele werkdag alleen kunt laten, maar het kan een goede oplossing bieden voor een werkritme op lange termijn...

KAN IK MIJN KAT 'S NACHTS ALLEEN LATEN?

Als uw kat er vertrouwd mee is om regelmatig en dagelijks alleen te zijn, dan zal ze er waarschijnlijk goed mee kunnen omgaan als u haar een hele nacht of een hele dag alleen laat. Houd in dit geval rekening met de volgende extra tips:

 • Zorg ervoor dat uw kat voldoende voer en water heeft. Ook als u een voerautomaat en drinkfontein hebt, raden wij u aan om daarnaast uit voorzorg ook op andere plekken rond het huis schoon water en voer achter te laten in bakjes.
 • Zorg ervoor dat de temperatuur in huis comfortabel is voor uw kat. Als u in een regio woont met periodes van zeer warm of koud weer, dan kunt u een programmeerbaar koel- of verwarmingssysteem overwegen in geval van een onverwacht warmte- of koufront.
 • Voor langere perioden van afwezigheid moet u altijd een kattenoppas, buurman/-vrouw of iemand anders regelen om wat tijd door te brengen met uw kat en de kattenbak te verschonen (ook al zijn er meer dan twee).
 • Laat twee kattenbakken achter rond het huis, zodat uw kat zich schoon en comfortabel kan houden.
 • Tot slot, hoe langer uw kat alleen thuis is, hoe belangrijker het is om haar stimulering te bieden. Probeer een aantal van de tips uit de bovenstaande lijst om een ​​stimulerende, comfortabele omgeving voor uw kat te creëren.

TIPS VOOR HET ACHTERLATEN VAN UW KAT(TEN) TIJDENS UW VAKANTIE

Ongeacht hoe onafhankelijk uw kat is, adviseren we u om uw kat niet voor meer dan twee of drie dagen alleen te laten zonder dagelijkse bezoeken van een vriend(in) of een professionele kattenoppas. Tegenwoordig zijn er veel verschillende opties om uw kat te verzorgen terwijl u weg bent. Houd er rekening mee dat katten doorgaans onafhankelijke, territoriale dieren zijn. Ze hebben over het algemeen een sterke band met hun thuisomgeving en hebben gewoonlijk veel meer tijd nodig dan een hond om aan hun nieuwe omgeving te wennen. Daarom is de beste optie om een kattenoppas te gebruiken die uw kat thuis komt opzoeken, in plaats van de traditionele kattenpensions. Sommige kattenoppassers zullen zelfs in uw huis verblijven als dat uw voorkeur heeft. Wat u ook besluit om te doen, zorg dat u altijd rekening houdt met de persoonlijkheid, leeftijd, gezondheidsstijl en gewoonten van uw kat.