WAT TE DOEN MET UW HUISDIER ALS U WEGGAAT?
Vandaag de dag reizen mensen meer dan ooit tevoren, zowel voor werk als voor plezier1. Huisdiereigenaren zijn hier geen uitzondering op. Dit is niet zo verrassend aangezien het aantal mensen met huisdieren ook wereldwijd is gegroeid. Vandaag de dag heeft 28% van de huishoudens in Europa een hond en 23% een kat2.
Indien u een kat of hond heeft, is het waarschijnlijk dat u wel eens heeft nagedacht over de vraag hoe voor hem te zorgen als u weg bent. Als huisdiereigenaar is het heel normaal om bezorgd te zijn over hoe u het beste aan de essentiële behoeften van uw huisdier kunt voldoen. Hierbij hoort ook de zekerheid dat hij genoeg affectie en aandacht krijgt, terwijl u weg bent. Indien u voor uw plezier reist, kunt u zelfs overwegen om uw huisdier mee te nemen. Het goede nieuws is dat het tegenwoordig niet meer zo moeilijk is om uw huisdier mee op reis te nemen.
Er is een groeiend aantal flexibele, op huisdieren gerichte oplossingen, die voldaan aan de brede behoeften van huisdieren wiens families weg moeten voor een dag, een weekend of meerdere weken. Tegelijkertijd, kiezen steeds meer mensen ervoor om hun huisdieren mee te nemen op reis door het groeiende aantal huisdiervriendelijke hotels en reisservices. Of u er nu voor kiest om uw maatje thuis te laten of hem mee te nemen, het is sowieso de moeite waard om de tijd te nemen om uw huisdier en uzelf voor te bereiden op de reis.
Zelfs als u geen onmiddellijke reisplannen heeft, kan nu het ideale moment zijn om uit te zoeken wat voor zorgopties er zijn in het geval dat u onverwachts moet reizen. Dit voorkomt dat u op het laatste moment en onder druk iemand moet zoeken om op uw huisdier te passen.
In werkelijkheid kunnen zowel het reizen met uw huisdier als hem thuis achterlaten onder de hoede van iemand anders, mogelijke stressvolle ervaringen zijn. Als u echter de tijd neemt om de juiste zorgoptie voor uw kat of hond te kiezen en voor te bereiden, zult u haar welzijn en geluk enorm verbeteren terwijl u weg bent. Dit zal u bovendien meer gemoedsrust geven, waardoor de kans kleiner wordt dat u eventuele stress overbrengt die u voelt doordat u tijdelijk gescheiden wordt.
Als u daarentegen besluit om met uw gezelschap te reizen, dan is het belangrijk om te onthouden dat het reizen op zichzelf, samen met het wennen aan een nieuwe omgeving, een uitdaging voor hem kan zijn. U kunt de veiligheid van uw huisdier garanderen en zijn comfort aanzienlijk vergroten tijdens het reizen door een aantal essentiële praktische aanbevelingen te volgen.
MOETEN ZE BLIJVEN OF MOETEN ZE MEE? WEGGAAN MET UW HUISDIEREN
Het aantal mensen dat ervoor kiest om met hun huisdier te reizen, neemt toe. Volgens een enquête van de American Pet Products Association neemt 37% van de huisdiereigenaren zijn dieren mee op reis, tegen 19% zo een 10 jaar geleden3. Hier zijn verschillende redenen voor. Om te beginnen, is de rol van huisdieren veranderd. Vandaag de dag, ziet een merendeel van de mensen zijn huisdieren als een gezinslid en een belangrijk onderdeel van zijn leven4.
Veel huisdiereigenaren willen dan ook van hun vakantie genieten samen met hun geliefde gezelschap. Door deze verandering in levensstijl is de reisindustrie meer huisdiervriendelijke accommodaties en reisopties aan gaan bieden. In Europa staan de meeste nationale treinmaatschappijen mensen nu toe om met hun huisdieren te reizen, ofwel gratis ofwel tegen een gereduceerd tarief. Zelfs in de VS zijn de regels aan het veranderen om huisdiereigenaren, die met hun hond of kat willen reizen, tegemoet te komen. In Frankrijk, vindt 66% van de huisdiereigenaren het bijvoorbeeld gemakkelijker om vandaag de dag met een huisdier te reizen dan dertig jaar geleden5.
Veel restaurants bieden nu ook zitplaatsen buiten aan voor mensen die van een maaltijd willen genieten in het bijzijn van hun huisdieren. Ondanks dat het tegenwoordig dus veel makkelijker is om op vakantie te gaan met uw huisdier, is het de moeite waard om er rekening mee te houden dat dat niet noodzakelijkerwijs het beste is voor zijn behoeften.
REIZEN MET EEN KAT VERSUS REIZEN MET EEN HOND: ZIJN ER VERSCHILLEN?
Hoewel het moeilijk is om te generaliseren als het op huisdieren aankomt, zijn katten over het algemeen gesproken meer territoriaal ingesteld en verbonden aan hun omgeving. Voor veel katten, in het bijzonder binnenkatten, is een verandering van omgeving een behoorlijke bron van stress, net als het transporteren in een drager of het reizen in een auto of trein. Anderzijds, is voor honden sociale interactie belangrijker en is het voor hen vaak makkelijker om zich aan te passen aan een nieuwe omgeving, zolang ze maar met hun baasje zijn.
Houd hoe dan ook in gedachte dat elk dier een individu is met zijn eigen persoonlijkheid en persoonlijke geschiedenis. Er zijn honden die het vervelend zullen vinden om hun huis te verlaten of om in een auto of trein te zijn, terwijl sommige katten zich hier comfortabel bij zullen voelen. Voordat u een lange reis met uw huisdier overweegt, vraag uzelf dan eerst af hoe goed uw huisdier het doet als hij in een minder bekende of nieuwe omgeving is (bijv. bij de dierenarts, in het huis van een vriend, rondom andere dieren, of buiten, in het geval van een binnenkat).
Het kan een goed idee zijn om een paar korte oefenrondjes in de auto of in het openbaar vervoer te doen, alsmede het uitproberen van een nieuwe omgeving. Observeer uw huisdier goed: als zij overstuur of gestresst lijkt na enkele oefenrondjes, dan is het waarschijnlijk beter voor haar welzijn om haar thuis te laten met de juiste verzorging. Als u daarentegen het gevoel heeft dat uw huisdier in staat is om comfortabel te reizen en niet overdonderd is door een verandering in haar omgeving, zijn er een aantal belangrijke dingen waar u aan moet denken en die u moet voorbereiden voor de reis.
HOE MET UW HUISDIER VEILIG, COMFORTABEL EN LEGAAL TE REIZEN
- Allereerst: zorg ervoor dat uw huisdier alle benodigde vaccinaties heeft, ongeacht waar u naar toe gaat of hoe u erheen gaat.
- Als u dit nog niet gedaan heeft, laat uw huisdier dan microchippen bij een huisarts. Microchippen is verplicht voor reizen in de EU en in vele andere landen.
- Zorg ervoor dat uw huisdier een veilige halsband draagt met een tag waar uw contactinformatie opstaat.
- Onthoud dat om te reizen binnen de EU of van de EU naar andere landen, uw huisdier minimaal drie maanden oud moet zijn.
- Zorg ervoor dat uw huisdier zijn of haar “dierenpaspoort” heeft, in overeenstemming met de EU-regelgeving. Het dierenpaspoort moet worden afgegeven door een gecertificeerde dierenarts (niet alle dierenartsen zijn gecertificeerd om dit te doen). Dit document somt alle behandelingen en vaccinaties op die uw huisdier heeft gehad, alsmede zijn of haar microchip-nummer.
- Zorg ervoor dat uw huisdier een up-to-date rabiësvaccinatie heeft. Houd in gedachte dat deze vaccinatie pas als geldig wordt beschouwd, 21 dagen na de eerste injectie.
- Controleer de specifieke reisreguleringen van elk land dat u van plan bent te bezoeken. In het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Finland is het bijvoorbeeld verplicht dat uw hond is behandeld tegen de parasiet Echinococcus, of lintworm.
- Indien u van plan bent om met de trein of het vliegtuig te reizen, raden we u aan om altijd het beleid van specifieke maatschappijen te controleren met betrekking tot het reizen met huisdieren, als onderdeel van het voorbereiden van uw reis. Sommige grote luchtvaartmaatschappijen staan het reizen met huisdieren bijvoorbeeld toe in de cabine in het geval van kleine huisdieren, terwijl andere maatschappijen huisdieren verplichten in het ruim te reizen. Soms wordt ook verzocht dat honden een muilkorf dragen (bijv. in een trein of een bus) - dubbelcheck de regelgeving in het land waar u naartoe reist (deze kan lokaal verschillen).
- Reis altijd met een verbanddoos voor uw huisdier. Vraag uw dierenarts wat erin te stoppen.
- Zorg ervoor dat hij genoeg vers, schoon water en voedsel heeft om de reis door te komen.
INDIEN U MET DE AUTO REIST, HOUD DAN DE VOLGENDE OVERWEGINGEN IN GEDACHTE:
- U moet niet aan een lange autotocht beginnen voordat u uw huisdier aan de auto heeft laten wennen. Neem uw kat of hond mee voor een aantal korte ritjes, om uw huisdier te laten wennen aan de nieuwe geluiden en sensaties. Het is ook een goede manier om te zien hoe uw huisdier zich voelt in de auto. Als na een aantal keer proberen uw huisdier niet gelukkig lijkt in de auto, is het wellicht het beste om af te zien van een lange autotocht samen.
- Wees er zeker van dat u zijn water- en voerbak meeneemt. Stop regelmatig om uw huisdier te laten drinken. Indien u met uw hond reist, zorg dan dat u tijd inplant voor regelmatige uitlaatsessies.
- Zorg ervoor dat uw huisdier een comfortabele, veilige drager of hok heeft. Neem objecten mee die uw huisdier op zijn gemak stellen (bijv. een speeltje of dekentje) en zorg ervoor dat de drager goed is bevestigd in de auto. Als uw hond niet in een hok zit, zorg er dan voor dat hij met een harnas vastzit aan een veiligheidsgordel en laat hem nooit zijn kop uit het raam steken.
- Laat uw huisdier nooit alleen achter in een geparkeerd voertuig. Zelfs als de ramen een klein beetje openstaan, kan de binnenkant van een auto extreem snel opwarmen en uw huisdier in gevaar brengen. De binnenkant van een auto kan ook extreem snel koud worden in de winter, als de motor uitstaat.
Als u de bovengenoemde veiligheidsmaatregelen in acht neemt, zal de reiservaring van uw huisdier en uzelf veel prettiger zijn en zal u hem veilig kunnen meenemen.
ERVOOR KIEZEN OM MIJN HUISDIER THUIS TE LATEN WANNEER IK WEGGA: DE BESTE BESLUITEN NEMEN VOOR DE BEHOEFTEN VAN MIJN HUISDIER
Soms is reizen met uw huisdier simpelweg niet mogelijk, bijvoorbeeld wanneer u weg moet voor werk. Maar zelfs wanneer het wel haalbaar is om uw huisdier mee te nemen, kan het wellicht zijn dat dit niet de beste optie is voor haar comfort. Katten zijn in het bijzonder vaak extreem gehecht aan hun omgeving en springen niet zo goed om met verandering. Het kan onnodig stressvol zijn voor uw katachtige om haar huis te verlaten. Alhoewel honden over het algemeen beter aanpassen aan nieuwe leefomstandigheden dan katten, kunnen sommige honden bang worden als ze weg zijn van huis. Oudere honden of jonge puppy's kunnen het ook stressvol, prikkelbaar of vermoeiend vinden om te reizen. Bovendien, terwijl u het idee kunt hebben dat uw hond of kat zich makkelijk zal aanpassen aan een nieuwe plek, kan de reis ernaartoe (bijvoorbeeld in het ruim van een vliegtuig, indien u naar het buitenland reist) alsnog wel vervelend zijn.
Hoewel het moeilijk kan zijn voor u om te overwegen hem achter te laten, zeker als u dat nog nooit heeft gedaan, is dit soms wel het beste voor het algemene welzijn van uw huisdier.
Uw huisdier achterlaten is een emotionele ervaring voor zowel uzelf als voor hem. Dit is de normaalste zaak van de wereld, zeker als u zoals veel huisdiereigenaren tegenwoordig uw huisdier als een waardig gezinslid beschouwt. U deelt een intense band en u bent de primaire bron van liefde en verzorging voor uw huisdier. U kunt zich zorgen maken dat uw huisdier zich verlaten zal voelen door u als u vertrekt, of dat hij niet de nodige aandacht zal krijgen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat dit, ondanks dat het een emotioneel moment is, voor geen van u beiden een vervelende of negatieve ervaring hoeft te zijn. Om van de tijd die u weg bent een positieve ervaring voor beiden te maken, zijn er twee dingen om te overwegen. Allereerst moet u ervoor zorgen dat er in alle behoeften van uw huisdier wordt voorzien terwijl u weg bent, met inbegrip van het respecteren van haar relatie met haar omgeving, voedingsritme, activiteitsvereisten en specifieke behoefte aan sociale interactie en affectie.
Als u voldoet aan al haar behoeften terwijl u weg bent, zou uw huisdier comfortabel en in staat moeten zijn om om te gaan met eventuele angsten die ze voelt op het moment van uw vertrek. Ten tweede, raden we u aan om uw huisdier langzaamaan voor te bereiden op dat u gescheiden zult zijn, om haar de tijd te geven en aan het idee te wennen dat u er niet bent. Als u deze twee voorwaarden respecteert, zou uw huisdier gelukkig moeten zijn ook al bent u er niet. Zo zult u zich ook veel meer op uw gemak voelen om hem alleen te laten. U kunt zelfs tot de ontdekking komen dat in uw afwezigheid, uw hond of kat maar al te graag met iemand anders wilde spelen, ze kunnen namelijk zeer flexibel zijn, zolang ze maar de juiste verzorging en affectie ontvangen.
Een zekere mate van verlatingsangst is normaal voor de meeste huisdieren en hun baasjes, maar met voorbereiding en de juiste zorg, is dit overkomelijk.
HUISDIEROPPAS:
DE FLEXIBELE, BETROUWBARE HUISDIERVERZORGINGSOPTIE
Gelukkig zijn er tegenwoordig vele flexibele huisdieroppasopties om uw huisdier gezond en gelukkig te houden als u er niet kunt zijn. Of u nu de hele dag weg bent voor werk en het idee heeft dat uw huisdier iemand nodig heeft gedurende de dag om mee te spelen of om hem uit te laten, of dat u plant om meerdere dagen of weken achtereen weg te gaan, er is een oplossing voor elke situatie.
Een van de eerste stappen voor een positieve scheidingservaring is de juiste huisdieroppasoptie kiezen voor de behoeftes van uw huisdier. Terwijl veel mensen ervoor kiezen om hun huisdier onder de hoede van een vertrouwd(e) vriend of familielid te brengen, is dit niet altijd mogelijk of noodzakelijk de beste optie. Uw beste vriend of schoonfamilie kan behulpzaam willen zijn, maar dat betekent nog niet dat ze weten hoe ze effectief zorgen voor een huisdier of dat ze ook werkelijk de tijd hebben om het te doen.
U kunt zich ook ongemakkelijk voelen om een vriend of familielid zeer specifieke, veeleisende verzorgingsinstructies te geven, zeker als u het idee heeft dat ze u een gunst doen. In dit geval, is een professionele aan-huis huisdieroppas of het onderbrengen van uw huisdier bij een gastgezin een goede, betrouwbare optie, mits u een gecertificeerde huisdieroppasorganisatie kiest die enkel met getrainde huisdieroppassen werkt.
Een aan-huis huisdieroppas is een huisdieroppas die meerdere malen per dag bij u thuis komt om te zorgen voor uw huisdier, of zelfs 's nachts blijft om voor hem te zorgen. Deze optie geniet vaak de voorkeur voor katten en honden die, door hun specifieke persoonlijkheid of vanwege gezondheidsredenen, zich thuis comfortabeler voelen. Als u anderzijds het gevoel heeft dat uw huisdier haar eigen bekende omgeving kan verlaten, kunt u er voor kiezen om haar bij een gastgezin onder te brengen dat specifiek wordt geselecteerd om aan te sluiten bij de individuele behoeften van uw huisdier.
Op deze manier zal ze de maximale hoeveelheid sociale interactie hebben terwijl ze geniet van een liefdevolle, familiaire omgeving. Een betrouwbare huisdieroppasorganisatie zal u helpen bij het uitkiezen van een huisdieroppas of gastgezin dat het beste aansluit bij de persoonlijkheid en normale omgeving van uw huisdier. Daarom kunt u, indien uw huisdier gek is op kinderen, een gastfamilie met kinderen uitzoeken. Als ze daarentegen veel rust en stilte nodig heeft, kan een gepensioneerd stel als gastgezin wellicht een betere optie zijn.
Als uw hond of kat hele hoge activiteitsbehoeften heeft, zult u een aan-huis oppas of gastgezin willen kiezen dat gewend is aan intense, fysieke spelletjes en lange wandelingen. Als u een buitenkat heeft, maar hem niet zonder toezicht alleen thuis wil achterlaten, wilt u misschien voor een gastgezin kiezen met een afgesloten tuin of binnenplaats.
HOE DE JUISTE HUISDIEROPPAS TE KIEZEN
Zodra u de best passende huisdieroppasoptie heeft gekozen voor uw hond of kat en een gekwalificeerd(e), ervaren huisdieroppas of gastgezin heeft geselecteerd, is het tijd om de eerste ontmoeting met uw gezelschap te organiseren. Kijk hoe uw potentiële oppas uw huisdier benadert: lijkt hij op zijn gemak en vriendelijk? Betalen voor deze service, zelfs als u er nog bent, is het waard. Het geeft u de mogelijkheid om te observeren hoe uw huisdier en uw potentiële oppas op elkaar reageren. Wees niet bang om zeer gedetailleerde vragen te stellen over de ervaring van uw potentiële oppas en wat hij of zij zou doen in bepaalde situaties.
Indien u de optie voor een gastgezin heeft gekozen, neem dan zeker de tijd om het huis te bezoeken en alle gezinsleden te ontmoeten. Vertrouw boven alles uw eigen instinct. Als u twijfels heeft over het gedrag van uw huisdieroppas of diens kwalificaties of de setting waarin uw huisdier zal verblijven, is het waarschijnlijk beter om iemand anders te vinden bij wie u en uw huisdier zich werkelijk comfortabel voelen. Dit is waarom het belangrijk is om genoeg tijd over te houden vóór uw reis om een huisdieroppas te kiezen die u echt vertrouwt.
VOORBEREIDEN VOOR DE GROTE DAG
De dag voor uw vertrek is het een goed idee om een laatste bezoek te brengen aan uw gastgezin met uw huisdier of om de huisdieroppas een laatste keer naar uw huis te laten komen in uw aanwezigheid. Dit is de mogelijkheid om een laatste keer door al uw zorginstructies te lopen en er zeker van te zijn dat u niet bent vergeten eventuele belangrijke details over uw huisdier te delen. Bovendien zal het uw huisdier meer tijd geven om te wennen aan de persoon die voor hem zal zorgen terwijl u weg bent.
Praktische dingen die u moet doen voordat uw huisdieroppas het overneemt
- Zorg ervoor dat uw huisdier een microchip heeft en dat ze alle up-to-date vaccinaties heeft, voordat u haar aan de zorg van iemand anders overlaat.
- Koop een automatische voer- en waterdispenser. In het geval uw huisdieroppas een noodsituatie heeft en niet in staat is om uw huisdier te voeren, zal ze in staat zijn om zelfstandig te drinken en eten totdat een nieuwe huisdieroppas is gevonden.
- Controleer uw huis, flat of tuin op mogelijke schadelijke objecten en verwijder ze.
- Stel uw huisdieroppas voor aan uw buren zodat zij weten dat er iemand anders uw huis in- en uitgaat.
- Bevoorraad uw huis met genoeg huisdiervoedsel en haar favoriete traktaties. Vervang eventuele speeltjes of materiaal dat u al had willen verwijderen, maar waar u nog niet aan toe was gekomen.
Essentiële informatie om uw huisdieroppas mee te voorzien
- Praktische informatie over voedsel (hoeveelheden, aantal maaltijden per dag en tijden), toegestane snacks, hoe vaak bakken schoongemaakt dienen te worden, enz.
- Informatie over waar en hoe lang uw huisdier gewend is te slapen (en waar ze niet mag slapen), eventuele comfortspeeltjes die ze nodig heeft,
- Waar alle materialen en voorraden liggen en hoe ze werken (riem, harnas, halsband, borstel, bak, kattenbak, genoeg voer om een tijd vooruit te kunnen, favoriete speeltjes, transportkooi, antivlooien- en antitekenbehandeling, enz.)
- Gedetailleerde instructies met betrekking tot de activiteitsbehoeften van uw huisdier: hoe vaak en hoe lang ze uitgelaten dient te worden (met of zonder riem), zowel korte als lange routes en favoriete, bekende, veilige routes.
- Informatie over de favoriete spelletjes en speeltjes van uw huisdier.
- Verzorgingsinformatie
- Geüpdatete medische informatie met inbegrip van haar identiteitspapieren en gezondheids- en vaccinatiegegevens, samen met het telefoonnummer van uw dierenarts en zorgverzekeringsformulieren
- Gedetailleerde instructies met betrekking tot eventuele medicijnen die uw huisdieren moeten nemen, samen met medische recepten
- En als laatste en belangrijkste: zeer gedetailleerde contactinformatie, zodat uw oppas u makkelijk kan bereiken
- Wat te doen in een noodgeval en de naam en het telefoonnummer van een vertrouwenspersoon om te contacteren in het geval u niet bereikbaar bent
Onthoud dat u de beste beoordelaar bent als het aankomt op het besluiten of uw huisdier beter af is als hij met u meereist of wordt ondergebracht bij een vertrouwd, liefdevol persoon of gastgezin. Mocht u twijfels hebben, dan kunt u ook altijd uw dierenarts om advies vragen. Als u de tijd neemt om beide opties geruime tijd van tevoren voor te bereiden, verzekert u dat uw huisdier gelukkig, gezond en veilig is, ongeacht de setting en oplossing waar u voor kiest.
- 1 World Travel& Tourism Council, Travel & Tourism Economic Impact 2016 Annual Update Summary. https://www.wttc.org/-/media/files/reports/economic impact research/2016 documents/economic impact summary 2016_a4 web.pdf
- 2 Cross- Country Averages (time period: 2012-2016). IPSOS for Mars POS. EU summarydeck. December 2016
- 3 2015-2016 APPA National Pet Owners Survey – Generational Report
- 4 Vital statistics. American Veterinary Medical Association (AVMA), Katie Burns. 2013. https://www.avma.org/news/javmanews/pages/130201a.aspx
- 5 Source: OpinionWay survey. As part of the of the "They Go With Us" campaign sponsored by Pedigree® and Whiskas® in partnership with the veterinary profession. 2015.