Perfect Fit’s checklist om uw nieuwe kat te verwelkomen

EEN NIEUWE KAT THUISBRENGEN

Het welkom heten van een nieuwe kat in uw huis is een spannend, emotioneel moment voor zowel u als uw nieuwe gezinslid. U bent wellicht nerveus over hoe uw kitten of kat zich zal aanpassen aan een onbekende omgeving en nieuwe gezichten. 

Het is ook voor uw nieuwe pluizige vriend normaal om enigszins bang te zijn tijdens de overschakeling van haar vorige huis naar het uwe. Het vooraf voorbereiden van deze heugelijke gebeurtenis, zal u en uw kat helpen te ontspannen waardoor u vanaf dag één van elkaar kunt genieten. In dit artikel raden we praktische overwegingen aan om de komst van uw nieuwe kat in uw huishouden een positieve, gelukkige ervaring te laten zijn voor u beiden.

HOE LAAT U UW NIEUWE KAT ZICH THUIS VOELEN?

Als het aankomt op het welkom heten van een nieuwe kat in uw huis, is voorbereiding het sleutelwoord, en het eerste dat voorbereid dient te worden is een knus, veilig huis. Volg deze simpele richtlijnen om er zeker van te zijn dat uw nieuwe gezinslid zich comfortabel en gerustgesteld voelt op de Grote Dag en om uw huis kat-klaar en veilig te maken voor uw huisdier.

Het voorbereiden van een knus huis....

Koop allereerst een eigen voer- en drinkbak voor uw nieuwe gezinslid, het liefst in keramiek of roestvrij staal, en zet deze neer op een zorgvuldig uitgekozen plek. Aansluitend op haar vorige dieet, kunt u geleidelijk overstappen op een nieuw dieet in de loop van een week.

Installeer vervolgens een kattenbak, één voor elke kat in het huis.

De kattenbak dient regelmatig schoongemaakt te worden om goede hygiëne te garanderen. Plaats de kattenbak op een rustige plek, ver weg van zijn voer-, slaap- en speelplekken.

Installeer ook een krabpaal. Het is het waard! Dit voorkomt niet alleen dat u nieuw meubilair moet kopen, het is ook belangrijk voor uw kat om haar klauwen te kunnen slijten. Deze voorzorgsmaatregel is nog handiger als er andere katten in het huis aanwezig zijn.

Vergeet niet om enkele specifieke verzorgingsspullen voor uw kat te kopen. Het één of twee keer per week borstelen van uw kat, afhankelijk van de lengte en kwaliteit van haar haar, voorkomt het ontstaan van klitten en voorkomt dat uw kat haarballen inslikt als zij zichzelf verzorgt.

Om uw nieuwe katachtige vriend te helpen settelen, kunt u ook gebruikmaken van synthetische kattenferomonen. Spray het eenmaal per dag op uw meubilair om uw kat haar nieuwe omgeving te laten ontdekken en om haar ervan te weerhouden haar territorium af te bakenen! Het zal eveneens bruikbaar zijn voor andere katten in het huis.

Bereid je voor op de aankomst van uw nieuwe kitten met Perfect Fit

... en een veilige omgeving.

Zorg ervoor dat alle potentiële schadelijke of giftige elementen voor uw kat verwijderd zijn. Sommige substanties zijn vanzelfsprekend schadelijk voor haar, zoals huishoudelijke schoonmaakmiddelen, maar andere zoals bijvoorbeeld chocolade, thee, koffie en zelfs planten (oleanders, lelies, kerststerren, philodendron, hortensia's, hyacinten, narcissen en tulpen) zijn veelvoorkomende gifstoffen voor katten.

Beveilig alle elektriciteitskabels om te voorkomen dat uw kat of kitten door ze heen bijt! Bied uw kat een prikkelende omgeving met een aantal kleine speeltjes (bv.: aluminium of papieren balletjes) om haar aandacht te focussen en haar [2]af te leiden van gevaarlijke dingen. Houd alle scherpe objecten of objecten waarop ze kan bijten, likken of vernielen buiten haar bereik. Pas ook op met open ramen om te voorkomen dat uw kat naar beneden valt.

Denk bovendien aan het invoeren van de contactgegevens van uw dierenarts in uw telefoon, zodat u deze bij de hand heeft in het geval van een noodsituatie. Bezoek regelmatig de dierenarts om er zeker van te zijn dat uw kat is gevaccineerd, op correcte wijze is geïdentificeerd met een ID-chip bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren en de juiste antiparasitaire behandeling ontvangt. Uw dierenarts kan u eventueel ook helpen bij het samenstellen van een EHBO-doos, met de basisproducten zoals oogspoeling, een pincet, oorspoeling, verbandgaasjes…

HET THUISBRENGEN VAN UW NIEUWE MAATJE

Schaf een kattendrager aan om de rit naar huis een beetje huiselijker te maken voor uw nieuwe vriend. Het bespuiten van de kattendrager met vier synthetische kattenhormonen sprays één dag voor de tocht, zal uw kat/kitten geruststellen en kalmeren tijdens die eerste reis. Geef de voorkeur aan een kattendrager die van de bovenkant opengaat, aangezien deze gebruiksvriendelijker is.

De geur van een oud speeltje of dekentje van haar voormalige baasje kan eveneens de initiële spanning bij uw kat verminderen.

Reizen, nieuwe geuren en onbekende geluiden zullen er inderdaad aan bijdragen dat uw kat zich bang en ongemakkelijk voelt. Huilkreten zijn een doodnormale reactie; reageer daarom niet te overdreven en probeer de prikkeling simpelweg te beperken.

DE EERSTE DAG THUIS MET HAAR

Het thuisbrengen van uw nieuwe kat kan verrassend stressvol zijn voor u beiden als u niet voorbereid bent. Houd in gedachte dat terwijl u en uw gezin ongetwijfeld zeer enthousiast zijn om uw nieuwe kat te verwelkomen in uw leven, zij zoveel mogelijk geruststelling nodig heeft op deze emotionele dag. Volg deze simpele stappen om ervoor te zorgen dat de reis zo soepel mogelijk verloopt en de ontmoeting met het gezin een plezierige en gelukkige ervaring wordt voor iedereen.

Het ontmoeten van het nieuwe gezin

Wanneer u thuiskomt, installeer de kattendrager dan in een aparte kamer. Open de deur(en) van de kamer geleidelijk zodat uw kat haar nieuwe omgeving op haar eigen tempo kan verkennen. Katten zijn gek op open deuren, maar een uitgestrekte omgeving op dag een kan overweldigend zijn.

Introduceer uw nieuwe gezinslid geleidelijk aan uw bestaande gezinsleden, met inbegrip van andere huisdieren. Uw kitten/kat dient alleen gelaten te worden tijdens de eerste dagen om te kunnen wennen aan haar nieuwe omgeving. Introduceer vervolgens geleidelijk nieuwe gezinsleden, zonder druk op haar uit te oefenen om met iedereen contact te maken vanaf dag een.

Vermijd zoveel mogelijk buitensporige en stressvolle geluiden. Deze kunnen uw nieuwe kitten/kat verontrusten of in de stress doen schieten, in het bijzonder geluiden van huishoudelijke apparaten (stofzuiger, boor, grasmaaier enzovoorts...)

Het begin van een goede start en speeltijd

Wijzig na het omschakelen tussen diëten gedurende een periode van vijf tot zeven dagen, de voedselkwaliteit en -kwantiteit van de dagelijkse voederroutine van uw kat (gemiddeld 50 g per dag voor een kat van 4 kg) in overeenstemming met zijn leeftijd, toestand en activiteitsniveau.

Katten zijn berucht om hun slechte drinkgedrag. Zorg er daarom te allen tijde voor dat uw kat makkelijk [2]toegang heeft tot schoon en vers water. U kunt ook de gewoonte om geen water te drinken tegengaan door haar op dagelijkse basis vochtige/natte voeding te geven om aan zijn gemiddelde behoefte van 150 ml (voor een kat van 4 kg) per dag te voldoen.

Wat kan er nog meer gedaan worden? Oh, ja, natuurlijk, koop enkele speeltjes!

Spelen is een geweldige manier om met uw kat te communiceren. U kunt of speeltjes kopen, of u kunt simpelweg improviseren (bv. met een stuk stof). Maar al te vaak zal uw kat/kitten zelf besluiten wat wel en wat niet haar speeltjes zijn! Spelen is ook een leuke manier om de band tussen u en uw geliefde levensgezel te versterken. Spelen is eveneens een zeer goede manier om uw kat geprikkeld en actief te houden, helemaal bij binnenkatten. Dus, geniet van de training en wees erop voorbereid dat u het nodige geduld zult moeten opbrengen!

De overgang naar uw nieuwe huis zal makkelijker zijn voor uw nieuwe maatje als ze vanaf het begin de juiste voeding en water krijgt. Maar vergeet niet dat uw kat naast de standaard voedingsbehoeften veel aandacht en speeltijd van u nodig heeft. Zorg ervoor dat u speeltijd inplant en dat u begint met het smeden van een liefdesband die met de dag zal groeien!