Belangrijke punten om aan te denken voordat u een kat in huis neemt door Perfect Fit™

DENKT U EROVER EEN KAT IN HUIS TE NEMEN?

Een kat in huis is een echte verrijking van uw leven. Katten zijn prettig gezelschap, ze wennen snel aan een nieuwe omgeving en ze zijn al gauw niet zomaar een huisdier, maar echt een deel van het gezin. Kortom, het leven is beter met een kat!

Maar waar moet u precies aan denken voordat u een kat in huis neemt?

EEN PAAR DINGEN OM IN OVERWEGING TE NEMEN

Iedereen in het gezin moet het eens zijn met het besluit om een kat te nemen. Je woont en leeft immers samen, dus moet iedereen zich goed bewust zijn van de verantwoordelijkheden die het hebben van een huisdier met zich meebrengt.

Katten worden over het algemeen meer dan 15 jaar oud, dus het besluit om een kat te kopen of te adopteren moet niet impulsief zijn. U legt zich voor een lange tijd vast, dus u moet hier goed over hebben nagedacht. Zelfs als de kinderen smeken om een huisdier, en ze beloven er zelf voor te zorgen, moet u niet vergeten dat de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor de zorg van een nieuwe kat bij u zal liggen.

U moet ook goed bedenken of u er wel tijd voor hebt. Katten zijn best makkelijke huisdieren, maar het is ook belangrijk om regelmatig met ze te spelen en tijd met ze door te brengen. Ze voelen zich dan beter en u bouwt een band met ze op. U moet ook zorgen voor een speeltje voor de momenten dat u niet thuis bent. Het kan een goed idee zijn om twee katten te nemen als ze veel tijd alleen moeten doorbrengen. Een kat blijft langer mentaal en fysiek actief en blij met een kattenvriendje, waar ze samen mee kan spelen, klimmen en kroelen.

U moet ook aan de kosten denken. Elke kat heeft basisbehoeften zoals voeding, verzorging en zo af en toe moet ze naar de dierenarts. Bedenk ook wat voor soort kat het beste bij u en uw gezin past. Er zijn veel verschillende kattenrassen, die allemaal hun eigen karaktereigenschappen hebben, en natuurlijk zijn er ook andere factoren om in overweging te nemen bij het kiezen van een kat, zoals leeftijd, sekse en persoonlijkheid. Wat is voor u het beste?

Maar waar begint u als er over al deze zaken is nagedacht en iedereen uitkijkt naar de komst van een nieuw gezinslid in huis? Waar haalt u een nieuwe kat vandaan?

VAN EEN FOKKER

Professionele fokkers garanderen de herkomst van hun katten en kunnen dus een zuivere raskat aan u verkopen. Voorbeelden van zuivere rassen zijn Siamese katten, Britse korthaar, Perzische katten, Maine Coon en Burmese katten. Over het algemeen zijn katten van gerenommeerde fokkers nagekeken op genetische afwijkingen, en u doet zaken met een professional die zich inzet voor de gezondheid van zijn katten op de lange termijn.

Gerenommeerde fokkers kunnen met u alle aspecten van de verzorging van een kat bespreken en u helpen bepalen of hun specifieke ras goed bij u en uw gezin past. U kunt de katten bezoeken en bekijken voordat u ze mee naar huis neemt. De fokker staat klaar met advies, ook nadat u uw nieuwe kat mee naar huis hebt genomen.

Ga naar de website voor de lokale en nationale vereniging van kattenfokkers voor adressen van fokkers bij u in de buurt.

PRIVÉ

Er zijn ook veel mensen die privé huisdieren fokken. Dat kan een goede optie zijn als u een kat neemt van iemand die u kent. Misschien kent u de kat al en weet u dat ze een welkome aanvulling op uw huisgezin zal zijn. Als u de geschiedenis van een kat al kent, kan het makkelijker zijn om haar te laten wennen aan de nieuwe omgeving: u weet wat ze het liefst eet en u kunt andere dingen doen die het de kat tijdens de eerste dagen bij u thuis gemakkelijker maken.

Als u een kat privé koopt bij iemand die u niet kent, is het heel belangrijk dat u vooraf de kat bezoekt en er tijd mee doorbrengt om haar te leren kennen, voordat u haar mee naar huis neemt. Probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de kat en haar geschiedenis.

In elk geval is er voldoende tijd om een kat die u op een leeftijd van 8 tot 12 weken adopteert te laten wennen en aanpassen aan een nieuw thuis, ongeacht wat de voorgeschiedenis of de huidige situatie ook is. Zelfs wilde katjes kunnen, met een beetje aandacht en geduld, lieve en sociale leden van het gezin worden.

Belangrijke punten om aan te denken voordat u een kat in huis neemt door Perfect Fit™

ADOPTEREN BIJ EEN DIERENASIEL

U verricht een goede daad als u een kat adopteert vanuit een dierenasiel.

In het asiel zijn vaak veel verschillende katten – verschillende rassen en leeftijden en persoonlijkheden – en de vrijwilligers die er werken kennen de dieren en kunnen u adviseren over welke kat het beste past bij uw gezin.

Katten uit een asiel zijn vaak al gevaccineerd, onderzocht door een dierenarts en gesteriliseerd of gecastreerd.

Waar u ook naartoe gaat voor een nieuwe kat, vertrouw op uw gevoel. Het hebben van een huisdier gaat vooral om vriendschap en liefde, dus als u een kat tegenkomt waar u meteen verliefd op bent, is dat waarschijnlijk de ware voor u!

BELANGRIJKE DOCUMENTEN

Welke keuze u ook maakt, vergeet niet om bij de vorige eigenaar te vragen naar de volgende belangrijke documenten:

  • een rekening of bewijs van de wisseling van eigenaar, omdat dat mogelijk vereist is om uw kat te registreren en chippen;
  • de originele microchip of een elektronische identificatiekaart;
  • een certificaat van de dierenarts of een huisdierenpaspoort;
  • een geboortebewijs als het om een raskat gaat;
  • wat basisgegevens over de kat en info over wat ze nodig heeft of leuk vindt.

Vraag ook wat voor voedsel ze gewend is te eten. Als een kat in de eerste dagen bij u thuis hetzelfde voedsel krijgt als ze gewend is, wordt de overgang wat makkelijker.

VERANTWOORDELIJKE EIGENAAR

Als u eenmaal een nieuwe kat hebt gekozen en haar mee naar huis hebt genomen, kunt u haar stap voor stap laten wennen aan de nieuwe omgeving, zodat ze een lang en gelukkig leven bij u kan hebben.

Op onze site kunt u ook goede informatie vinden over andere aspecten van het hebben van een kat, zoals onze artikelen over de vele voordelen van een kat in huis, informatie over kattenvoeding, manieren om uw kat goed gedrag te leren binnenshuis en nog veel meer.

Hoe meer u weet over het bezit van een kat, hoe beter u haar begrijpt, hoe beter u in staat bent uw kat een goed leven te geven en hoe beter uw band met haar zal zijn.

EEN VRIEND VOOR HET LEVEN

Een kat in uw leven verwelkomen is een prachtig besluit. Katten zijn al duizenden jaren onze maatjes en het is bewezen dat het hebben van een kat helpt bij het verminderen van stress, bij de socio-emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen en u over het algemeen een gevoel van welzijn bezorgt. U bent jaren verzekerd van een hechte vriendschap.

Maar net als de vraag of u een kat wilt nemen, is ook de beslissing waar u haar vindt een belangrijke keuze waar u goed over moet nadenken. Informeer  zo veel mogelijk naar de verschillende mogelijkheden bij u in de buurt en wat voor soort kat het beste bij u past. Als u die beslissing eenmaal hebt genomen, kunnen uw kat en u genieten van een leven samen. Het kan het begin zijn van een prachtige vriendschap!