Verrijk uw kattenomgeving met kattenbomen of krabpalen

HOE UW BINNENKAT TE PRIKKELEN?

De levensstijl van uw kat is aanzienlijk geëvolueerd in een leven dat zich voornamelijk binnenshuis afspeelt en waarbij ze niet langer zelf hoeft te jagen voor eten.

VERRIJK HET DOMEIN VAN UW KAT EN HOUDT HAAR GELUKKIG

De levensstijl van uw kat is aanzienlijk geëvolueerd in een leven dat zich voornamelijk binnenshuis afspeelt en waarbij ze niet langer zelf hoeft te jagen voor eten. Deze twee veranderingen bevorderen een andere levensstijl die qua fysieke activiteit ver verwijderd is van het niveau dat uw actieve vriend in de natuur zou hebben.

Alhoewel uw kat geen uitgestrekte leefomgeving nodig heeft, heeft zij wel een aantrekkelijke omgeving nodig waar het voor haar mogelijk is om genoeg prikkels te ondervinden om te spelen, verstoppen, ontdekken, klimmen, krabben, observeren en, natuurlijk, slapen. U kunt vrij gemakkelijk een dergelijke prikkelrijke omgeving creëren door de hoogte in uw huis te gebruiken en kattenbomen, kattentouwen en ander verhoogd meubilair zoals vensterbanken en hoge kasten neer te zetten. Buiten de fysieke prikkeling die klimmen biedt, zal uw kat het geweldig vinden om mensen, objecten en kleine dieren te kunnen bekijken vanaf een uitkijkpunt, waardoor zowel haar psychologische als lichamelijke welzijn wordt vergroot!

HOE UW BINNENKAT TE PRIKKELEN article image

BIJBLIJVEN OM UW KAT ACTIEF TE HOUDEN

Het is erg belangrijk voor haar welzijn om uw kat de mogelijkheid te bieden om vanuit haar natuurlijke instinct, zoals haar jagersgedrag, te handelen.

Met dit in gedachte, zou de ideale situatie zijn dat u uw kat voorziet van een vrij toegankelijke en veilige ruimte in de openlucht waar zij naar eigen invulling vrij kan jagen en spelen. Als uw directe buitenomgeving veilig is, dan raden wij u aan om uw kat hier onbeperkte toegang toe te geven. Als dat echter niet het geval is, dan kunt u wellicht overwegen om een omheining aan te leggen zodat uw kat in een veilige omgeving kan profiteren van de prikkels van buiten.

Een bericht van Anne-Claire Gagnon, gedragsdeskundige katten: “Fysieke beweging veroorzaakt door ontdekken en spelen heeft meerdere voordelen die verder gaan dan energie- en calorieverbranding en draagt bij aan het algehele welzijn: het vergroot mentale stimulatie, verbetert spiermassa en bevordert daardoor het metabolisme van uw kat, het bevordert mobiliteit en bloedstroom en, als zij in uw gezelschap speelt, versterkt het op natuurlijke wijze de band tussen haar en uzelf.”

“KATTENPLEZIER VOOR IEDEREEN”

Als u zich voorbereidt om met uw binnenkat te spelen en haar te stimuleren, houd dan in gedachte dat ze over het algemeen meer geïnteresseerd zal zijn in bepaalde type spelletjes en interacties, met als populairste de spelletjes waarbij snelle en onvoorspelbare bewegingen zijn betrokken, spelletjes met piepend speelgoed, prooisimulatie en beloningen in de vorm van snoepjes! Een even prikkelend alternatief voor als u niet in de buurt bent, is een kattenpaal die uw kat in staat stelt om te bewegen, krabben, klimmen, zich te verstoppen en op de uitkijk te staan! Een manier die bijdraagt aan het behoud van haar natuurlijke nieuwsgierigheid is het af en toe aanpassen van de omgevingssamenstelling door dingen op een andere plaats neer te zetten.

Een hondenvriend kan een bijzonder alternatief zijn voor prikkeling. Studies hebben inderdaad aangetoond dat als u een hond heeft, het waarschijnlijk is dat uw kat een gedeelte van de tijd die ze normaal gesproken doorbrengt met het nadenken over eten, zal spenderen met haar hondenvriend, waardoor het risico op gewichtstoename vermindert!

Een bericht van Anne-Claire Gagnon, gedragsdeskundige katten:

“Wie had gedacht dat het prikkelen van uw kat ook bereikt kan worden door haar te voeren? Hier zijn twee redenen voor. Allereerst is bewezen dat het geven van natvoer aan uw kat een extra waterinname bevordert, wat het activiteitsniveau van uw kat doet toenemen. Ten tweede is het spelen een goede manier om verveling te voorkomen, waarbij u uw kat bij spelletje betrekt en haar voor haar deelname beloont met brokjes of andere snoepjes.

ELKAAR LEREN KENNEN

Ondanks dat het aanmoedigen van beweging bij uw kat positief is, is het belangrijk om het niet te overdrijven en om het lichamelijke ritme van uw maatje te respecteren. De eerste speelsessies met uw kat kunt u het beste beperken tot 2 of 3 minuten. U moet speelsessies en interactie niet opleggen aan uw kat, en het mag ook niet de rust van uw kat verstoren. Wij adviseren u uw kat alleen te betrekken bij het spel als u het idee heeft dat ze dit zelf ook wil. Elke kat is uniek en datzelfde geldt voor haar voorkeuren en behoeften. Het optimale bewegingsniveau van uw kat kan afhangen van een aantal aangeboren factoren zoals ras, leeftijd of zelfs een voorgeschiedenis van ziektes. Om uit te vinden wat dit voor uw kat betekent, raden we u aan dit te bespreken met uw dierenarts.