AAN HET KIJKEN VOOR EEN NIEUWE HOND, WAAR TE BEGINNEN?

AAN HET KIJKEN VOOR EEN NIEUWE HOND, WAAR TE BEGINNEN?

Honden zijn al duizenden jaren trouwe metgezellen van de mensheid. Ze zijn over het algemeen vriendelijk, enthousiast en liefdevol. De meeste hondenbezitters zien hun hond niet als een huisdier, maar als een echt lid van de familie. Er is een reden dat ze worden beschouwd als de beste vriend van de mens!

Maar laten we eerst even een paar belangrijke dingen bekijken, die u eerst moet overwegen.

EEN PAAR DINGEN OM TE OVERWEGEN VOORDAT U EEN HOND IN HUIS HAALT

Een huisdier in huis halen is een beslissing die door iedereen in het gezin moet worden genomen. Jullie moeten allemaal in harmonie samenleven, dus het is belangrijk dat iedereen zich bewust is van de verantwoordelijkheden van het bezit van huisdieren en graag een nieuw familielid bij jullie thuis verwelkomen.

Honden kunnen meer dan 13 jaar leven, dus het kiezen van een hond in uw leven zou nooit een impulsbeslissing moeten zijn. Het is een lange termijn engagement dat zorgvuldig moet worden overwogen en besproken. Onthoud; zelfs als uw kinderen u om een huisdier smeken, zult u waarschijnlijk degene zijn die de grootste verantwoordelijkheid voor zijn verzorging op u neemt.

Voordat u een hond bij u thuis verwelkomt, moet u ook overwegen:

  • Uw huis: honden hebben ruimte nodig om te rennen en te spelen en te ontdekken. Ruimtebeperkingen, zowel binnen als buiten, moeten worden overwogen bij het kiezen tussen een kleine, middelgrote of grote hond. Let op: klein formaat hoeft niet per se een laag energieverbruik te betekenen!
  • Uw tijd: honden hebben op zijn minst een paar wandelingen per dag nodig om te sporten en om naar het toilet te gaan. Samen tijd doorbrengen is ook belangrijk voor hun opleiding, mentale stimulatie en voor het ontwikkelen van uw band. Hoe meer quality-time je samen doorbrengt, hoe dichterbij je zult zijn.
  • Uw budget: elke hond heeft veterinaire zorg nodig en heeft basisbehoeften zoals voeding, vaccinaties, behandelingen ter voorkoming van parasieten, spelen met speelgoed, verzorging enz. Zorg ervoor dat u deze uitgaven meeneemt in uw gezinsbudget om de gezondheid en het geluk van uw hond te garanderen.
  • De beste fit: er zijn veel verschillende hondenrassen, allemaal met hun eigen unieke eigenschappen. Er zijn ook andere factoren om te overwegen, zoals leeftijd, geslacht en persoonlijkheid. Doe wat onderzoek en werk het beste uit voor uw gezin en uw huishouden.

Zodra u al deze factoren met uw familie hebt besproken, en iedereen is enthousiast om een nieuw familielid bij u thuis te verwelkomen, waar begint u dan? Wat is de beste plaats om uw hond te vinden?

EEN HOND KOPEN BIJ EEN GERENOMMEERDE FOKKER

Gerenommeerde, professionele fokkers garanderen de oorsprong van hun honden. Ze zullen vaak in een bepaald ras handelen, zoals Labradors, Duitse herders, Yorkshire Terriers, Teckels, en Australische herders. Over het algemeen zullen honden van gerenommeerde fokkers zijn gescreend op genetische problemen, en u weet dat u te maken heeft met een professional wiens bedrijf is gebaseerd op het zorgen voor en het respecteren van de gezondheid van hun honden op lange termijn.

Vertrouwde fokkers kunnen van tevoren de verantwoordelijkheden van het hondenbezit met u bespreken en u helpen beslissen of hun specifieke ras geschikt is voor uw gezin en uw huishouden. U kunt puppy’s bij hun moeder bezoeken en inspecteren voordat u ze mee naar huis neemt, en de fokker zal er zijn voor advies en follow-up zodra u uw nieuwe hond naar huis hebt gebracht.

Ga voor meer informatie over fokkers in uw regio naar de website van uw lokale en nationale vereniging van fokkers.

ADOPTIE VAN EEN DIERENBESCHERMINGSORGANISATIE

Het adopteren van een hond van een dierenbeschermingsorganisatie of liefdadigheidsinstelling is de ultieme goede huisdierendaad.

Er is meestal een grote variëteit aan hondenkeuze – verschillende rassen en leeftijden en persoonlijkheden – en vrijwilligers kennen hun dieren goed, ze zullen u kunnen adviseren over een hond die goed past bij uw gezin.

Honden van dierenverenigingen zijn over het algemeen gevaccineerd, gecastreerd en gecontroleerd door een dierenarts.

AAN HET KIJKEN VOOR EEN NIEUWE HOND, WAAR TE BEGINNEN?

EEN HOND PRIVÉ KOPEN VAN IEMAND

Er zijn ook veel individuele mensen die huisdieren privé opvoeden. Ze zullen niet specifiek één ras fokken, maar dit kan een goede optie zijn als u kunt adopteren van een person die je kent. Misschien kent u de hond al en voelt u dat hij een welkome aanvulling op de familie is. Het kennen van de voorgeschiedenis van uw hond kan het gemakkelijker maken om hem over te zetten naar een nieuwe omgeving.

Als u particulier koopt van een persoon die u niet kent, is het belangrijk om de hond te bezoeken en er tijd mee door te brengen voordat u hem mee naar huis neemt, om hem te leren kennen. Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over hem en zijn geschiedenis.

Hoe dan ook, ongeacht zijn geschiedenis of huidige situatie, als u een puppy adopteert die jonger is dan 16 weken oud, is er voldoende tijd voor hem om te leren socialiseren en zich aan te passen aan een nieuw huis.

Waar je ook gaat om je nieuwe hond te vinden, onthoud dat het bezit van een huisdier voornamelijk gaat over gezelschap en liefde. Als u een puppy of hond tegenkomt die een goede match voor u lijkt en waar u meteen dol op bent, is hij waarschijnlijk degene voor u!

TE VRAGEN DOCUMENTEN

Welke keuze u ook maakt, het is belangrijk om enkele belangrijke documentatie over uw hond van zijn vorige eigenaar te verzamelen. Zoals:

  • Een factuur of rapport van de verandering van eigenaar, dit kan nodig zijn om de identiteit van uw huisdier te registreren
  • Zijn originele microchip of elektronische identificatiekaart
  • Een veterinair certificaat of dierenpaspoort, voorafgaand aan de overdracht
  • Zijn geboortebewijs (en als hij een hond van zuiver ras is, formele rasdocumentatie, of het definitieve stamboomcertificaat als hij een bevestigde volwassen hond van zuiver ras is)
  • De basisinformatie over uw hond en een van zijn specifieke behoeften of voorkeuren.

Vraag ook om wat van het voedsel dat hij heft gegeten. Door hem in de vroege stadia wat van zijn vertrouwde eten te geven, kunt u hem helpen de overgang naar een nieuw huis te vergemakkelijken.

EEN VERANTWOORDELIJKE HONDENEIGENAAR ZIJN

Wanneer u eenmaal een nieuwe hond hebt gekozen en naar huis hebt gebracht, zijn er een paar eenvoudige stappen om hem te helpen bij de overgang en om ervoor te zorgen dat hij een lang en gelukkig leven met u heeft. Voor meer informatie over dit belangrijke moment in het leven van uw hond, zie ons artikel “Een nieuwe hond thuisbrengen”

Er is ook uitstekende specifieke informatie over andere delen van het hondenbezit beschikbaar op onze site, zoals onze artikelen over de voordelen van het delen van uw leven met een hond  en hoeveel inspanning uw hond nodig heeft . Hoe meer u leert over hondenbezit, des te meer voldoening uw verbinding zal geven, en hoe meer vreugde hij zal brengen naar uw familie.

BESTE VRIEND VAN DE MENS

Op het moment dat u een hond in uw leven uitnodigt, gebeurt er iets geweldigs. Honden houden ervan om bij mensen te zijn en zijn al duizenden jaren onze loyale metgezellen. Het maakt niet uit wat voor soort dag u hebt gehad, ze zullen u begroeten met een kwispelende staart en een gretigheid om naar buiten te gaan en samen te zijn. Het bezit van honden is ook aangetoond om te helpen bij stressvermindering, sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling bij kinderen en algemeen welzijn. 

Wanneer u eenmaal heeft besloten dat het tijd is om de vreugde van het hondenbezit te ervaren, is de volgende beslissing waar u uw hond kunt vinden. Leer zoveel mogelijk over de verschillende keuzes in uw omgeving en welke soort hond het beste is voor u en uw gezin. Als u eenmaal die beslissing hebt genomen, geniet dan van uw hond en jullie leven samen. Ze zijn echt de beste vriend van iedereen!