HOE KAN IK VOORKOMEN DAT MIJN HUISDIER WAGENZIEK WORDT?
Het kan heel prettig zijn om uw hond of kat mee te nemen op een autorit, maar bij huisdieren die last hebben van wagenziekte kan de pret al snel veranderen in een ongemakkelijke ervaring.
Dus hoe kunt u voorkomen dat uw huisdier wagenziek wordt?
Laten we eerst kijken naar de redenen waarom honden en katten wagenziek worden, en daarna bespreken we een aantal preventiestrategieën.
WAAROM WORDEN DIEREN WAGENZIEK?
De belangrijkste reden dat honden en katten reisziekte lijken te krijgen, is dezelfde reden waarom mensen reisziek worden. Het is het gevoel dat we hebben wanneer wat we zien visueel verschilt van wat we in ons binnenoor voelen. (Het binnenoor is het binnenste deel van ons oor, een zeer gevoelig gebied dat verantwoordelijk is voor gehoor en evenwicht).
En net zoals dat de kans op wagenziekte groter is bij kinderen, komt het ook vaker voor bij jongere honden en katten. Dit kan zijn omdat de structuur van hun binnenoor nog niet volledig is ontwikkeld, maar het kan ook worden veroorzaakt door een gebrek aan ervaring met reizen. Jongere dieren zijn er niet aan gewend om in een auto te reizen en de verschillende signalen te ervaren die hun ogen en het binnenoor naar hun hersenen sturen.
Er kan ook een emotionele reden bestaan dat honden en katten last krijgen van wagenziekte. Als ze als pup of kitten wagenziekte hebben gehad, dan koppelen ze de auto mogelijk automatisch aan ziek zijn - wat meer wagenziekte oplevert. Of als uw huisdier autoritten alleen koppelt aan een bezoek aan de dierenarts, dan kan een autorit angst opwekken. En die angst kan zich uiten als wagenziekte.
- Optimales Gewichtsmanagement & Körperkondition
Es ist ein weiter Weg, um Ihren Hund fit, gesund und voller Vitalität zu halten und so das ideale Körpergewicht und die optimale Köperkondition Ihres Hundes nachhaltig zu ermöglichen.
Vollwertiges und ausgewogenes Hundefutter wurde formuliert, um Hunden alle Nährstoffe und die Energie zu liefern, die sie brauchen, und um zudem ein optimales Gewichtsmanagement und eine gute Körperkondition zu fördern.
Zeiten, in denen Sie besonders auf das Gewicht und die Körperkondition Ihres Hundes achten sollten:
- Nach der Kastration.
- In Zeiten mit weniger Aktivität, beispielsweise nach einer Verletzung, oder wenn Ihr Hund grundsätzlich eine wenig aktive Lebensweise hat.
- Wenn Ihr Hund langsam älter wird, reduziert sich sein Aktivitätslevel. Wie schätzen Sie seine Körperkondition ein? Wiegen Sie und untersuchen Sie ihn von Zeit zu Zeit, um sicherzustellen, dass das Normalgewicht beibehalten wurde. Wenn Sie sich doppelt absichern wollen, empfiehlt sich eine Anleitung, die das WALTHAM Centre for Pet Nutrition entwickelt hat. So können Sie ganz einfach zu Hause Taillenumfang und Gewicht Ihres Hundes kontrollieren. Nutzen Sie den The WALTHAM® S.H.A.P.E GuideTM’
Natürlich ist Futter nicht alles, wenn es um Gewichtsmanagement und Körperkondition geht. Physische Aktivität spielt auch eine wichtige Rolle
- Gute Maul- und Zahngesundheit
Um für Ihren Hund eine hohe Lebensqualität möglichst lange sicherzustellen ist es wichtig, auf seine Maul- und Zahngesundheit zu achten und zu Hause eine tägliche Zahnpflege zu etablieren, schon um Zahnfleischerkrankungen zu verhindern.
Wenn sich die natürlich vorkommenden Bakterien im Speichels Ihres Hundes auf der Oberfläche seiner Zähne ablagern, entstehen verschiedene Substanzen, die einen Film auf seinen Zähnen bilden. Dieser Zahnbelag verdickt sich, kann bis unter den Zahnfleischrand reichen und mineralisiert. Das Ergebnis ist Zahnstein.
Perfect Fit Hundefutter beinhaltet einen aktiven Inhaltsstoff, der den Aufbau von Zahnstein reduziert und auf diese Weise hilft, die Zähne sauber und dadurch das Zahnfleisch gesund zu halten. Dies ist insbesondere wichtig, wenn Ihr Hund älter als vier Monate ist, denn dies ist die Zeit, in der der Welpe seine Milchzähne verliert und durch seine bleibenden Zähne zu ersetzen. Die Zahnpflege Ihres Hundes ist nicht nur wichtig für gesunde Zähne und Zahnfleisch, sondern für sein gesamtes Wohlbefinden.
Hoe u wagenziekte kunt voorkomen bij uw huisdier
Gelukkig bestaan er veel strategieën om te voorkomen dat uw huisdier wagenziek wordt, waardoor uw korte en lange ritten voor u allebei veel aangenamer worden.
- Begin vroeg
Allereerst is het beste wat u voor huisdieren kunt doen, ze veel ervaring met autoritten te geven wanneer ze jong zijn, zelfs zodra u ze hebt geadopteerd. Met wat positieve bevestiging zullen ze leren dat autoritten veel leuke avonturen betekenen.
Begin met korte uitstapjes naar leuke bestemmingen, zoals een park of een bezoek aan vrienden, en zorg ervoor dat u de positieve ervaring altijd stimuleert en bevestigt met genegenheid, spelletjes, hun favoriete speelgoed en zelfs een traktatie.
Wees geduldig terwijl u uw huisdier deze nieuwe vaardigheid aanleert. Hij moet aan erg veel dingen wennen: nieuwe omgevingen, nieuwe geuren, nieuwe geluiden en nieuwe trillingen. Maar met wat tijd en geduld zal uw huisdier de auto met plezier beginnen te associëren en al snel kunt u veel langere ritten ondernemen.
- Maak het comfortabel
Honden en katten moeten bij voorkeur reizen in transportkooien die veilig zijn bevestigd op de achterbank van een auto of in de achterkant van een treinwagon.
Honden kunnen ook zonder transportkooi worden vervoerd in de achterkant van een stationwagen, als er een hondenrek of beschermrooster aanwezig is. Als ze op de achterbank worden geplaatst, dan moeten ze worden beveiligd met een veiligheidsharnas en -gordel.
Ongeacht hoe u honden vervoert, moet u ze zodanig plaatsen dat ze vooruit kunnen kijken. Dit helpt hen om te registreren dat ze in een voorwaartse richting reizen en zal de verwarring verminderen tussen wat hun oog ziet en wat hun binnenoor doorgeeft aan hun hersenen.
Bij katten is het belangrijk om te onthouden dat ze enorm gevoelig zijn voor nieuwe omgevingen en ervaringen. Daarom is het indien mogelijk beter om ze niet per auto te vervoeren. Als dat onvermijdelijk is, neem dan een aantal speciale voorzorgsmaatregelen om het reizen comfortabeler te maken voor uw kat.
Zorg er allereerst voor dat uw kat erg vertrouwd is met de transportkooi voordat u op reis gaat. Spuit een dag voordat u reist wat synthetische kathormonen in de kooi, en plaats een veelgebruikt kattendekentje en een favoriet speeltje in de kooi.
Houd uw kat tijdens uw reis goed in de gaten en zorg ervoor dat ze comfortabel is.
Zorg er ook voor dat de sfeer in uw auto zo stil en rustig mogelijk is. Vermijd luide muziek of luide gesprekken.
- Slechts een lichte maaltijd voor het reizen
Als u weet dat u een autorit gaat maken, geef uw hond dan zes tot acht uur vooraf geen voer, en twee uur vooraf voor katten. Dit helpt bij het voorkomen van maagproblemen.
(bron: http://dogtime.com/dog-health/general/20607-canine-car-sickness-what-to-do-about-it)
- Geef uw huisdier afleiding
Laat, indien mogelijk, tijdens uw autoritten iemand naast uw huisdier zitten om hem/haar te verzorgen (dat betekent veel meer dan praten, schoonmaken en controleren of ze een pauze willen). Dit kan een geweldige manier zijn om uw huisdier af te leiden en zijn angst te verminderen.
Het is ook handig om iets van thuis in hun kooi te leggen (bijv. hun favoriete speeltje of deken) dat hen zal kalmeren en hen iets geeft om zich op te richten buiten de autorit. Maak met een hond een langere wandeling voordat u aan de autorit begint, want als hij een beetje moe is, dan is de kans groter dat hij gaat slapen terwijl u rijdt – dat is de optimale omstandigheid voor een eerste reis.
- Stop vaak voor een pauze
Neem tenminste om de twee uur een pauze voor u en uw huisdier.
Vaker stoppen is bijzonder goed voor honden. Het geeft hen niet alleen een pauze van de auto, maar ook een kans om te plassen, hun poten te strekken en een nieuw terrein te verkennen.
Katten vinden nieuwe omgevingen over het algemeen stressvol, dus als u ze een pauze geeft van hun transportkooi is het beter om ze binnenin de auto te houden.
Laat uw kat of hond nooit alleen achter in de auto, zelfs in de schaduw of met open ramen. De temperatuur in een auto kan zelfs op bewolkte dagen zeer snel stijgen, en het risico van een zonnesteek opleveren voor uw huisdier.
- Medicijnen
Net zoals bij mensen zijn er ook medicijnen om huisdieren te helpen bij wagenziekte.
Raadpleeg uw dierenarts; hij/zij kan geschikte medicijnen voorschrijven om reisziekte en angst bij huisdieren te behandelen.
Zoals hierboven al vermeld kunnen synthetische hormonen vooral voor katten kalmerend werken en hen helpen om aan een nieuwe omgeving te wennen.
Reisziek worden is geen leuke ervaring, maar met een paar eenvoudige stappen en voorzorgsmaatregelen kunt u uw volgende reis comfortabeler maken voor uw huisdier.
Wees geduldig, blijf gericht op positieve bevestigingen, en gebruik indien nodig medicijnen. Uw huisdier (met name uw hond!) zal binnenkort staan te popelen om naar buiten te gaan voor uw volgende grote avontuur.